Σχέση από απόσταση: Και τώρα τι κάνουμε;

«Αλλιώς ξεκινήσαμε, αλλού καταλήξαμε»

Δεν είναι λίγες οι φορές, που ξεκινά μία σχέση με διαφορετικά δεδομένα στην αρχή της και ενώ εξελίσσεται, πολλές φορές, απρόοπτα γεγονότα μας αναγκάζουν να διανύσουμε μεγάλο χρονικό διάστημα μακριά από το σύντροφό μας. Ερωτήματα όπως «Θα τα καταφέρουμε;», παραμένουν αναπάντητα πριν το ζευγάρι ξεκινήσει να υπάρχει από μακριά. Μπορεί η σχέση από απόσταση να λειτουργήσει; Καθώς το ζευγάρι αναρωτιέται επίμονα «Και τώρα τι κάνουμε;»

Η επαγγελματική εξέλιξη και οι οικονομικές προοπτικές, που πολλές φορές «χτυπούν» την πόρτα από άλλες χώρες, έρχονται να κλονίσουν μία σχέση. Ιδιαίτερα, σε περιπτώσεις που για τον ένα σύντροφο, δεν υπάρχει το σενάριο της αλλαγής του τόπου διαμονής, η απόσταση φαντάζει απειλή για τον τερματισμό της σχέσης.

Η ανησυχία για την πορεία της σχέσης, η αγωνία για το τι θα γίνει, η σκέψη της απόστασης που μοιάζει οδυνηρή, γεμίζει το άτομο με συναισθήματα ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Παράλληλα, όμως, δίνεται η ευκαιρία στο ζευγάρι να δει πόσο αντέχει η σχέση του και να βγει πιο δυνατή μέσα από αυτό, εάν προσπαθήσει αμοιβαία.

Αδιαμφισβήτητα, η τριβή από κοντά διαφέρει από την επικοινωνία εξ αποστάσεως. Η εξέλιξη της σχέσης επιβραδύνεται, ωστόσο ο συναισθηματικός δεσμός μπορεί να προχωράει σταθερά, μέσα από την προσπάθεια και επιθυμία των συντρόφων να διατηρούν ουσιαστική ποιοτική επαφή. Καλούνται να προσδιορίσουν τι ακριβώς σκέφτονται και θέλουν, να αποκαλύψουν προσδοκίες και στόχους. Η επικοινωνία γίνεται ο μοχλός της συνέχειας.

Για ένα ζευγάρι, που βλέπει τη συνέχειά του στο «μαζί», η απόσταση δεν καταδικάζει τη σχέση, όσο αιφνίδια κι αν έρχεται, διότι ο σημαντικότερος παράγοντας είναι το «εμείς», κι αν εμείς θέλουμε να είμαστε μαζί, τότε θα βρούμε τους τρόπους να κρατηθούμε, να ξαναβρεθούμε και να οδηγηθούμε σε μία, ναι, διαφορετική καθημερινότητα, αλλά σε ένα αύριο που μας θέλει ενωμένους.

Η συναισθηματική επένδυση θα προβληθεί μέσα από την συχνή επικοινωνία με το σύντροφο, που θα μας κάνει να μην αισθανθούμε αποκομμένοι από τα γεγονότα της ζωής του. Η σχέση από απόσταση μπορεί να λειτουργήσει αν αυτή είναι η προσδοκία μας και σε αυτό επικεντρώνεται η επένδυσή μας.

Δήμητρα Καρυοφύλλη
Κλινική Ψυχολόγος
Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.