Η Ανεσταλμένη εκσπερμάτιση περιγράφει ένα πρόβλημα, που ανήκει στις σεξουαλικές δυσλειτουργίες του άνδρα και παρατηρείται να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, καθώς συναντάται όλο και πιο συχνά ως αίτημα πολλών, κυρίως νεαρών ανδρών, αλλά και των συντρόφων τους.
Πιο συγκεκριμένα, είναι η πλήρης αναστολή εμφάνισης σπέρματος στη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.
Αν και ο επιπολασμός είναι αβέβαιος, αρκετές πρόσφατες μελέτες εκτιμούν ότι περίπου το 7–15% των ανδρών έρχονται αντιμέτωποι με την καθυστερημένη – ανεσταλμένη εκσπερμάτιση.
Το πρόβλημα περιγράφεται με τρεις εικόνες, όπου ο άνδρας αδυνατεί να φτάσει σε εκσπερμάτιση:
- κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής με πλήρη διείσδυση
- σε όλη τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας (ερωτικά παιχνίδια, διείσδυση)
- στον αυνανισμό
Η δυσκολία που συναντάται συχνότερα είναι η αδυναμία ολοκλήρωσης στη διάρκεια της κολπικής διείσδυσης, με τον άνδρα να καταφέρνει να κορυφώσει με το χέρι της συντρόφου, ή το δικό του.
Πρόκειται για ένα πρόβλημα που φέρνει ιδιαίτερη αναστάτωση και απογοήτευση στη σύντροφο, η οποία αισθάνεται ανεπαρκής και μη ικανή να προσφέρει οργασμική ικανοποίηση στο σύντροφό της, ενώ αναρωτιέται τι φταίει και τι μπορεί να κάνει η ίδια από πλευράς της.
Μερικοί από τους παράγοντες που μπορεί να ευθύνονται για την Ανεσταλμένη εκσπερμάτιση του άνδρα είναι το άγχος του σεξουαλικού ρόλου, με αμφισβήτηση προς τον εαυτό, σε συνδυασμό με επαναλαμβανόμενους μοναχικούς αυνανιστικούς οργασμούς, πολύ συχνά με τη συνοδεία πορνογραφικών ταινιών, που μειώνουν και μπλοκάρουν τη σεξουαλική του ζωή.
Ο άνδρας οδηγείται σε μία παγίδα, όπου βλέπει ότι δεν ολοκληρώνει, μπαίνοντας σε έναν κύκλο φόβου επανάληψης της αποτυχίας, κάτι που του προκαλεί εκνευρισμό, αφού δεν μπορεί να «αποδείξει» την ικανότητά του στη σύντροφο που θέλει.
Ένας άνδρας μπορεί να προχωρήσει σταδιακά προς την λύση και θεραπεία, μέσα από την αντιμετώπιση του άγχους, την μείωση της έντονης αυτοπαρατήρησης, αποκλείοντας τον καταναγκαστικό στόχο της εκσπερμάτισης ως αυτοσκοπό της σεξουαλικής του επαφής. Ένα ακόμα βήμα είναι να μιλήσει ανοιχτά με τη σύντροφο και να μοιραστούν όλες τις σκέψεις τους, καθώς συχνά ένα σεξουαλικό πρόβλημα δημιουργεί στο ζευγάρι χρέωση και απόσταση, με τη σύντροφο να «εισπράττει» το σεξουαλικό πρόβλημα του αγαπημένου της, εσφαλμένα, ως απόδειξη έλλειψης πάθους.
Δήμητρα Καρυοφύλλη
Κλινική Ψυχολόγος
Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.
Ακολουθήστε μας στους λογαρισμούς μας στα Social Media ώστε να μαθαίνετε γρήγορα και εύκολα όλα τα νεότερά μας: Facebook , Instagram , LinkedIn