Εγκυμοσύνη: Η σεξουαλική επιθυμία του άνδρα και της γυναίκας

Η εγκυμοσύνη είναι ένα στάδιο που χαρακτηρίζεται από φυσιολογικές και ψυχολογικές αλλαγές, που τροποποιούν πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής ζωής. Οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να προωθούν την έγκυρη ενημέρωση και τη δυνατότητα το ζευγάρι να διατηρήσει τη σεξουαλική του ζωή, εάν δεν συντρέχει ιατρικός λόγος. Συχνά, ασχολούμαστε με το πόσο μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική επιθυμία της γυναίκας η εγκυμοσύνη, αποσιωπώντας την πλευρά του συντρόφου της.

Η σεξουαλική επιθυμία της γυναίκας μπορεί να περάσει από διάφορα στάδια, καθώς σύμφωνα με τη βιβλιογραφία:

Πρώτο τρίμηνο: Συνδέεται με μείωση της συχνότητας των σεξουαλικών επαφών, λόγω ναυτίας, ευαισθησίας του μαστού και αλλαγών στη διάθεση. Επιπλέον, η αυξημένη ηλικία είναι ένας παράγοντας που έχει συσχετιστεί με πιο συχνή σεξουαλική δυσφορία και χαμηλή σεξουαλική επιθυμία σε αυτό το στάδιο.

Δεύτερο τρίμηνο: Η συχνότητα των επαφών αυξάνεται και σχετίζεται με υψηλότερη αίσθηση ασφάλειας και αυξανόμενο σεξουαλικό ενδιαφέρον, καθώς τα σωματικά συμπτώματα που υπήρχαν πριν τείνουν να υποχωρούν ή να εξαφανίζονται.

Τρίτο τρίμηνο: Οι γυναίκες αναφέρουν πιο συχνά πόνο στη διάρκεια της επαφής. Επιπλέον, ανατομικές αλλαγές επηρεάζουν το σώμα της και υπάρχουν ανησυχίες για την υγεία του παιδιού.

Ένας άνδρας μπορεί επίσης να βιώσει αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ένα, όχι τόσο συχνό, αλλά αληθινό παράδειγμα είναι το λεγόμενο Couvade syndrome, το οποίο αποτελείται από συμπτώματα όπως έμετος, ζάλη, κοιλιακό άλγος ή αλλαγές στην όρεξη, ως ένας παράξενος τρόπος ψυχοσωματικής έκφρασης της κατανόησης και ενσυναίσθησης προς την έγκυο σύντροφο.

Όσον αφορά την επιθυμία, υπάρχουν άνδρες που δηλώνουν ότι έχουν χαμηλότερη σεξουαλική επιθυμία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αυτό μπορεί να οφείλεται, εκτός από τις αλλαγές που υφίσταται η σύντροφός τους, σε ορισμένους φόβους, όπως:

  • ότι μπορεί να βλάψουν τη σύντροφο ή το έμβρυο
  • το συναίσθημα ενοχής ότι η εγκυμοσύνη δεν εξελίσσεται σωστά αν υπάρχουν σεξουαλικές επαφές

Ομοίως, η κακή ποιότητα της σχέσης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σεξουαλική λειτουργία το διάστημα της κύησης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης που δημοσιεύτηκε το 2024 στο Public Health Reviews, τα επίπεδα της σεξουαλικής επιθυμίας κυμαίνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς το δεύτερο τρίμηνο της κύησης είναι η περίοδος κατά την οποία η επιθυμία είναι στο υψηλότερο σημείο της και στην οποία μειώνονται οι σωματικοί περιορισμοί και οι συναισθηματικές αλλαγές. Οι γυναίκες έχουν χαμηλότερα επίπεδα σεξουαλικής επιθυμίας το πρώτο τρίμηνο, ενώ οι άνδρες έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα επιθυμίας στο τρίτο τρίμηνο.

Η περίοδος της κύησης είναι μοναδική και αποτελεί το μονοπάτι προς τη γονεϊκότητα, το άχγος με σκέψεις για το σύντομο μέλλον για τον νέο ρόλο του γονέα επικρατεί, ωστόσο απολαύστε αυτό το διάστημα, δείχνοντας ο ένας στον άλλον στήριξη, αγάπη και ρομαντισμό, διεκδικώντας στιγμές ποιοτικού χρόνου, καλωσορίζοντας βήμα-βήμα την αλλαγή που θα έρθει στη ζωή σας!

Δήμητρα Καρυοφύλλη
Κλινική Ψυχολόγος
Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.