Τι εννοούμε όταν λέμε ανοργασμική γυναίκα; Πότε μια γυναίκα μπορεί να θεωρείται ανοργασμική;
Η ανοργασμία ή και αλλιώς ανεσταλμένος οργασμός εμφανίζεται τόσο στις γυναίκες, όσο και στους άνδρες. Η ανοργασμία στις γυναίκες εντάσσεται στις διαταραχές σεξουαλικής λειτουργίας.
Ορισμένες γυναίκες δυσκολεύονται να φτάσουν σε οργασμό. Άλλες πάλι δεν τα καταφέρνουν ποτέ. Υπολογίζεται πως το βιώνουν μια στις δέκα γυναίκες παγκοσμίως.
Λόγω της έμφασης που δίνεται στην εμπειρία του οργασμού, πολλές γυναίκες νιώθουν ανεπαρκείς και αδικημένες, συγκρίνοντας τον εαυτό τους με άλλες, που έχουν την ικανότητα να φτάσουν σε οργασμό.
Η γυναικεία σεξουαλικότητα περιλαμβάνει, τόσο εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς παράγοντες, που μερικές φορές δεν αφήνουν μια γυναίκα να απολαμβάνει σεξουαλικές σχέσεις στην πληρότητά τους.
Οι κύριες αιτίες της ανοργασμίας είναι:
- Ψυχολογικές
- Οι τραυματισμοί στην περιοχή των γεννητικών οργάνων
- Ένα μικρό ποσοστό οι κακές συνήθειες του τρόπου ζωής
Στην πραγματικότητα, περισσότερο από το 90% των περιπτώσεων της γυναικείας ανοργασμίας έχουν να κάνουν με ψυχολογικούς και συναισθηματικούς παράγοντες. Εν τω μεταξύ, μόνο το 5% αντιστοιχεί σε φυσικές αιτίες.
Ένα ερώτημα που βασανίζει και τα δυο φύλα σε αυτό το κεφάλαιο είναι το αν φταίει ο άντρας που η γυναικά δεν μπορεί να έρθει σε οργασμό.
Ο οργασμός είναι ένα φαινόμενο του οποίου η αξία έχει πάρει εξωπραγματικές διαστάσεις. Η σεξουαλική απόλαυση σε καμία περίπτωση δεν περιορίζεται σε αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα που διαρκεί ο οργασμός.
Οι περισσότερες γυναίκες έχουν την τάση να πιστεύουν ότι είναι αποκλειστικά δική τους δυσκολία. Εξαίρεση αποτελούν οι γυναίκες που, συγκρίνοντας την τωρινή τους σχέση με παλαιότερες, βλέπουν ότι η δυσκολία αυτή εμφανίζεται μόνο με το συγκεκριμένο σύντροφο.
Από την μία, υπάρχουν άνδρες που αποδεικνύεται ότι δεν προσπαθούν όσο θα «έπρεπε», όσο θα ήθελε μια γυναίκα με δυσκολία στον οργασμό της ή πολύ χειροτέρα δεν σέβονται την ανάγκη της γυναικείας ολοκλήρωσης.
Σε αντίθεση, όμως, υπάρχουν και άντρες που ενδιαφέρονται 100% για την γυναικεία κορύφωση, που αυτό κάνει την γυναίκα να «κομπιάζει» στην προσπάθεια να του «δώσει» το αποτέλεσμα που περιμένει.
Η αλήθεια για τη στάση του άντρα σε αυτό το κομμάτι βρίσκεται κάπου στη μέση. Να νοιάζεται για τη δική σου κορύφωση στο σεξ, αλλά να μην το κάνει για την δική του «επιβράβευση». Να είναι δίπλα σου και να προσπαθεί να σε κάνει να χαμογελάς και να νιώθεις πάντα γυναίκα, ακόμα και αν γνωρίζει ότι μπορεί να μην καταφέρεις να «γίνεις δική του».
Πολλές γυναίκες έχουν αυτό το πρόβλημα, κάποιες όμως σε πιο έντονο βαθμό και ίσως χρειάζονται μια παραπάνω βοήθεια. Η καλύτερη λύση για την επίλυσή του είναι με επίσκεψη στο γυναικολόγο για το αν υπάρχει οργανικό πρόβλημα και έπειτα σε ένα ειδικό ψυχικής-σεξουαλικής υγείας. Δεν είναι κακό να ζητάμε βοήθεια για να κάνουμε πιο όμορφη τη ζωή μας.
Ίριδα Παπασταθοπούλου
Ψυχολόγος MSc in Psychosexual Therapy
Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.