Αυτή η ερώτηση τίθεται συχνά, αλλά είναι δύσκολο να απαντηθεί με αριθμούς.
Αν και υπάρχει απάντηση:
Η «σωστή» συχνότητα του σεξ είναι εκείνη που συμφωνούν οι δύο σύντροφοι ότι λειτουργεί καλύτερα για τους ίδιους. Για κάποιους, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι κάνουν σεξ πολλές φορές την ημέρα, την εβδομάδα, μέσα στον μήνα ή το έτος. Εφόσον και οι δύο σύντροφοι είναι ικανοποιημένοι, δεν υπάρχει σωστή ή λάθος απάντηση…
Τα ζευγάρια που βρίσκονται στο πρώιμο στάδιο της σχέσης τους τείνουν να έχουν έντονη σεξουαλική ζωή, εκμεταλλευόμενοι τις ευκαιρίες να απολαμβάνει ο ένας το σώμα και το χάδια του άλλου. Με το πέρας του χρόνου αρκετά συχνά, το σεξ παίρνει τη μορφή μίας δραστηριότητας που προγραμματίζεται στη ρουτίνα, με συχνό πρόβλημα την ασυμφωνία στο πόσο ο ένας σύντροφος μπορεί να θέλει το σεξ και στο πόσο μπορεί να μην ενδιαφέρει τον άλλο.
Ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη συχνότητα των επαφών μας;
1.Υγεία
Οι άνθρωποι μπορεί να κάνουν λιγότερο συχνά σεξ εάν έχουν κάποια σωματική νόσο ή χρόνιο πόνο, ενώ ορισμένα φάρμακα και θεραπείες μπορεί να μειώσουν τη σεξουαλική μας ορμή. Ένας άντρας με υψηλή προλακτίνη, μπορεί να μην έχει έντονη σεξουαλική επιθυμία. Ενώ μία γυναίκα με παθήσεις θυροειδούς ή διαταραχές του κυκλοφορικού συστήματος μπορεί επίσης να μην αισθάνεται την επιθυμία να εμπλακεί σε σεξουαλική δραστηριότητα. Η χρήση αλκοόλ και ουσιών επίσης δύναται να επηρεάσει τη λίμπιντο και να δημιουργήσει σεξουαλικές δυσλειτουργίες.
Ωστόσο, το γεγονός ότι η κατάσταση της σωματικής μας υγείας μπορεί να παρεμποδίσει τη σεξουαλική μας ζωή ή να μας δημιουργήσει κάποια σεξουαλική δυσκολία, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αναζητήσουμε στήριξη και θεραπευτική λύση εφόσον μας απασχολεί!
2. Ηλικία και ορμονικές μεταβολές
Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, μπορεί να κάνουν σεξ λιγότερο συχνά. Οι ορμονικές αλλαγές μπορεί επίσης να παίξουν κάποιο ρόλο. Τα επίπεδα τεστοστερόνης των ανδρών μειώνονται σταδιακά καθώς μεγαλώνουν ιδιαίτερα μετά τα 50. Όπως επίσης η γυναίκα παράγει λιγότερα οιστρογόνα μετά την εμμηνόπαυση. Κι όμως, μπορεί να μην αποτελούν τον κανόνα, αλλά υπάρχουν ζευγάρια που διατηρούν τη σεξουαλική τους ζωή ενεργή μέχρι και την ηλικία των 80…και άνω!
3. Τρόπος ζωής:
Ακόμη και σε νέες ηλικίες που θα «έπρεπε» να σφίζουν από ενέργεια και διάθεση για απόλαυση, ξέγνοιαστες στιγμές και πολύπλευρη ικανοποίηση, οι ρυθμοί της καθημερινότητας, το εργασιακό στρες, η φοβικότητα με την οποία μπορεί να προσεγγίζουν στη σκέψη τους τις ερωτικές σχέσεις, κάθε άλλο παρά βοηθητικό είναι. Κι αυτό είναι κάτι που μας προβληματίζει μιας και βλέπουμε όλο και περισσότερους νέους να είναι μόνοι και να καταφεύγουν στον μοναχικό αυνανισμό.
Η συχνότητα των επαφών είναι καθαρά προσωπική υπόθεση και αφορά την αίσθηση ικανοποίησης που αντλεί το ζευγάρι από τις σεξουαλικές του δραστηριότητες.
Μην εγκλωβίζεστε σε ένα «πρέπει» που μόνο άγχος θα δημιουργήσει και τελικά θα σας απομακρύνει, αντί να σας ενώσει.
Το κλειδί είναι να:
- Μιλάω
- Ακούω
- Δείχνω το πάθος μου
- Λαμβάνω υπόψιν τις ανάγκες μου ως άτομο και τις επιθυμίες μας ως ζευγάρι
Στο σεξ δεν υπάρχει τέλος, αν εμείς δεν θέλουμε να υπάρξει
και το πόσο συχνά θα το διεκδικήσουμε αφορά μόνο τους δυο μας!
Δήμητρα Καρυοφύλλη
Κλινική Ψυχολόγος
Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.