Απιστία: Όταν έμαθα ότι η γυναίκα μου έχει άλλον…

“Είμαι 37 χρονών και παντρεμένος με τη γυναίκα μου 6 χρόνια, νόμιζα ότι ήμασταν καλά μαζί, αλλά κατάλαβα ότι εθελοτυφλούσα. Βυθισμένος στην δουλειά μου, 10 ώρες την ημέρα, με τα παιδιά στον αυτόματο. Πίστευα ότι κάνοντας το καλύτερο για να μην τους λείψει τίποτα θα ήμασταν ευτυχισμένη οικογένεια. Τώρα καταλαβαίνω ότι δεν ήμουν δίπλα στη γυναίκα μου…τουλάχιστον όχι σαν σύντροφος. Δεν τολμάω να πω σε κανέναν για την απιστία της. Τι θα μου πουν; Θα μου πουν φύγε. Θα με θεωρήσουν γελοίο αν μείνω κοντά της, εγώ όμως την αγαπάω ακόμα. Με θυμώνουν όσα έκανε…Δεν σκέφτηκε τα παιδιά μας; Αλλά αν εγώ θέλω να μείνω; Ίσως καταβάθος πιστεύω ότι έφταιξα κι ας με διαλύει αυτό.”

Απιστία. Ένα κεφάλαιο, που μόνο στο άκουσμα προκαλεί αντιδράσεις. Τι σημαίνει απιστία και τι πίστη; Φεύγοντας από τα πρέπει και τους κανόνες που διέπουν εμάς τους ανθρώπους, την τελική απόφαση, όταν εισβάλλει ένα τρίτο πρόσωπο σε μία σχέση, την παίρνει το ζευγάρι ή καλύτερα ο απατημένος…

Ακούμε καθημερινά ανθρώπους να μας εμπιστεύονται βαθιές σκέψεις, φόβους, ανησυχίες που μπορεί να μην έχουν αποκαλύψει ούτε στον πιο κοντινό τους. Συχνά στην απιστία δεν έχεις παρά να ρωτήσεις τον άνθρωπο που νιώθει προδομένος αν θέλει τον σύντροφό του ακόμα, αν τον αγαπάει, αν τον ποθεί, αν θέλει να προσπαθήσει. Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος. Υπάρχει η επιλογή σου. Βέβαια, αυτό δεν αναιρεί τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα ζευγάρι στην νέα αρχή που θα κάνει μετά από το σοκ της αποκάλυψης του «άλλου», αλλά και οι σκέψεις με σενάρια που θα τον ακολουθούν συγκρίνοντας τον εαυτό με εκείνον τον άλλον ή την άλλη.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που συμβαίνουν όταν πέφτει το παραβάν είναι η αύξηση της σεξουαλικής ζωής…Κι όμως! Το ζευγάρι ενεργοποιείται ξανά. Σκέφτεται πολύ. Συνειδητοποιεί λάθη. Αρχίζει να κρίνει τι έκανε και τι θα έπρεπε να είχε κάνει. Τότε, όμως, είναι που η απιστία  μπορεί να λειτουργήσει ως αποφόρτιση μίας σχέσης που μας αφυπνίζει και μας τοποθετεί στην αφετηρία. Μας καλεί να ξεκινήσουμε έναν αγώνα ή να τα παρατήσουμε και να αποχωρήσουμε.

Στην ερώτηση λοιπόν και τώρα τι; Δεν υπάρχει μια “σωστή” απάντηση και η απόφαση εξαρτάται από τα συναισθήματά μας. Σίγουρα εν βρασμώ δεν μπορούμε να δώσουμε μία συνειδητή απάντηση. Είναι πάντα καλό να απευθυνθούμε σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, εάν αισθανόμαστε πώς η λύση μοιάζει με μονοπάτι ομίχλης. Να θυμάστε όμως πάντα ότι η απάντηση δεν θα έρθει από κανέναν άλλον, παρά μόνο από εσάς.

Δήμητρα Καρυοφύλλη
Κλινική Ψυχολόγος
Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.