Ασεξουαλικότητα: 4 σημεία που εξηγούν τι είναι

Η ασεξουαλικότητα είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει την έλλειψη ερωτικής έλξης ή την ανύπαρκτη ή χαμηλή επιθυμία και διάθεση για σεξουαλική εμπλοκή. Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι μύθοι και παρερμηνείες γύρω από αυτόν τον όρο. Κάποια σημαντικά στοιχεία, που καταδεικνύουν το τι σημαίνει να είναι κανείς ασεξουαλικός, παρατίθενται παρακάτω:

  1. Το να είναι κανείς ασεξουαλικός είναι διαφορετικό από την αγαμία και την αποχή από το σεξ. Παρά το γεγονός ότι τα άτομα και στις δύο κατηγορίες έχουν την τάση να αποφεύγουν τη σεξουαλική επαφή, αυτό που διαφοροποιείται είναι τα κίνητρα τους. Πιο συγκεκριμένα, τα ασεξουαλικά άτομα εξαρχής και εγγενώς δεν αισθάνονται σεξουαλική έλξη, ενώ για τα άτομα που απέχουν από το σεξ, αυτό αποτελεί συνειδητή επιλογή για ποικίλους λόγους πχ θρησκευτικούς.
  2. Η ασεξουαλικότητα δεν πρέπει να συγχέεται με κάποιας μορφής σεξουαλική δυσλειτουργία ή φόβο για το σεξ. Τα ασεξουαλικά άτομα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν ανταποκρίνονται σωματικά στα ερωτικά ερεθίσματα ή ότι υπάρχει κάποια δυσλειτουργία στα γεννητικά όργανα, ούτε ότι νιώθουν αποστροφή για το σεξ, αλλά περισσότερο μένουν ανεπηρέαστοι συναισθηματικά και ψυχολογικά ως προς την απόλαυση και ηδονή που βιώνει κανείς μέσω της σεξουαλικής επαφής.
  3. Το να είναι κανείς ασεξουαλικός δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και σεξουαλικά άπειρος ή ότι δεν έχει συντροφική σχέση. Πολλά άτομα που αναφέρουν έλλειψη σεξουαλικής έλξης διατηρούν συντροφικές-ρομαντικές σχέσεις, ενώ κάποια εξ αυτών έχουν και σεξουαλική επαφή, είτε με κίνητρο να ευχαριστήσουν τον σύντροφο τους είτε επειδή μπορεί να το βιώνουν ως
    υποχρέωση.
  4. Πολλά ασεξουαλικά άτομα αναφέρουν ότι αυνανίζονται, ενώ κάποια εξ αυτών έχουν και σεξουαλικές φαντασιώσεις. Ωστόσο, δεν είναι πολύ πιθανό να συμβαίνουν ταυτόχρονα και τα δύο. Ο αυνανισμός βιώνεται διαφορετικά από τα ασεξουαλικά άτομα, ως φυσικό αποτέλεσμα της φυσιολογικής λειτουργίας της διέγερσης του ανθρώπου και όχι ως ένα σημάδι υποβόσκουσας σεξουαλικότητας,
    ενώ δεν είναι στοχοκατευθυνόμενος, πχ. κατά τον αυνανισμό δεν σκέφτονται ένα συγκεκριμένο ερωτικό σενάριο.

Διδυμοπούλου Αγγελική

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια CBT

Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.