Ο Covid-19 είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους πνεύμονες, στην καρδιά, στα νεφρά, τον εγκέφαλο και σε άλλα όργανα, η οποία διαρκεί για μεγάλο διάστημα αφότου έχει αναρρώσει ο ασθενής. Επιπλέον, η πανδημία του κορωνοϊού είναι γνωστό ότι μπορεί να επιβαρύνει την ψυχική υγεία. Ποια είναι, όμως, η σχέση του Covid -19 με τη σεξουαλική υγεία;
Έρευνες έχουν δείξει ότι η μόλυνση με Covid-19 μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σεξουαλική υγεία προκαλώντας αδυναμία απόκτησης ή διατήρησης της στύσης, πόνο και οίδημα στους όρχεις, αδυναμία οργασμού και χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Πιο συγκεκριμένα, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Andrology το Μάρτιο 2021 μελέτησε σε δείγμα 100 ατόμων (25 άτομα Covid+ με Μ.Ο. ηλικίας τα 39 έτη και 75 άτομα CoVid- με Μ.Ο. ηλικίας τα 42 έτη) τη συσχέτιση Covid-19 και Στυτικής Δυσλειτουργίας (Erectile Dysfunction).
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, ανεξαρτήτως του αν αντιμετώπιζαν κάποια αγχώδη ή καταθλιπτική διαταραχή ή είχαν αυξημένο δείκτη μάζας σώματος, τα άτομα που είχαν νοσήσει με Covid-19 είχαν 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν Στυτική Δυσλειτουργίασε σχέση με όσα δεν είχαν νοσήσει με Covid (28% vs 9.33%). Επιπλέον, βρέθηκε ότι τα άτομα που αντιμετώπιζαν Στυτική Δυσλειτουργία είχαν αυξημένες πιθανότητες να νοσήσουν με Covid -19, λόγω των υποκείμενων νοσημάτων που επηρεάζουν τη στύση και συνολική υγεία του ατόμου όπως υπέρταση, παχυσαρκία, διαβήτη και ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Επομένως, διαφαίνεται μια σχέση αλληλεπίδρασης ανάμεσα στον Covid-19 και τη Στυτική Δυσλειτουργία, η οποία καθιστά απαραίτητη τόσο τη λήψη μέτρων πρόληψης εναντίον της μόλυνσης με Covid-19 μέσω του εμβολιασμού και της τήρησης ασφαλών αποστάσεων και χρήσης μάσκας, όσο και την εξέταση πιθανής συννοσηρότητας της Στυτικής Δυσλειτουργίαςμε άλλα νοσήματα, με στόχο και τη βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργικότητας αλλά και τη μείωση των πιθανοτήτων νόσησης με Covid-19.
Αγγελική Διδυμοπούλου
Ψυχολόγος
Επιστημονική Συνεργάτης Ι.Ψ.Σ.Υ.
Πηγή: Sansone, A., Mollaioli, D., Ciocca, G., Colonnello, E., Limoncin, E., Balercia, G., & Jannini, E. A. (2021). “Mask up to keep it up”: Preliminary evidence of the association between erectile dysfunction and COVID‐19. Andrology, 9(4), 1053–1059.