Σεξ: 5 συμβουλές για γυναίκες με διαταραχές του πυελικού εδάφους

Το πυελικό έδαφος της γυναίκας αποτελείται από μύες και ιστούς, καλύπτοντας εσωτερικά το κάτω τμήμα της λεκάνης, ενώ οργανικά αφορά την ουροδόχο κύστη, τη μήτρα και το έντερο. Η δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους (Pelvic Floor Dysfunction) είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας, που επηρεάζει εκατομμύρια γυναίκες και περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δυσλειτουργιών, όπως ακράτεια ούρων, ακράτεια κοπράνων, πρόπτωση πυελικού οργάνου, κολπική χαλαρότητα, υπερδραστήρια κύστη, χρόνιος πυελικός πόνος.

Υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια της ζωής, 1 στις 4 γυναίκες παρουσιάζουν κίνδυνο να εμφανίσουν διαταραχή του πυελικού εδάφους υπονομεύοντας σημαντικά τη γενική τους υγεία και την ποιότητα ζωής. Υπάρχουν παράγοντες, που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη διαταραχής του πυελικού εδάφους, όπως η  κύηση, ο τοκετός, η εμμηνόπαυση, η παχυσαρκία, χειρουργικές επεμβάσεις, κάπνισμα.

Οι διαταραχές πυελικού εδάφους μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική υγεία, αλλά και τη σεξουαλική αυτοπεποίθηση της γυναίκας, παρεμποδίζοντας ή περιορίζοντας το σεξ.

Ας δούμε κάποια σημεία, που σε περιπτώσεις ακράτειας ή πρόπτωσης οργάνου, εάν τα ακολουθήσουμε, μπορούν να μας φέρουν πιο κοντά στην σεξουαλική ικανοποίηση:

 1. Επικοινωνήστε αυτό που σας συμβαίνει με τον σεξουαλικό σας σύντροφο. Μπορεί να σας ανακουφίσει από το άγχος που νιώθετε για τη σεξουαλική δραστηριότητα, να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε, να απολαύσετε, να αφεθείτε αισθητηριακά, αλλά παράλληλα να σας κατανοήσει περισσότερο ο σύντροφος.
 2. Δοκιμάστε να κάνετε σεξ στην μπανιέρα ή στο ντους (σε περιπτώσεις ακράτειας). Μπορεί να αισθανθείτε πιο άνετα να βρίσκεστε σε χώρο που έχετε πρόσβαση στο νερό κι έτσι να νιώσετε πιο ασφαλείς.
 3. Επιλέξτε σεξουαλικές στάσεις που σας κάνουν να νιώθετε άνετα και δεν σας επιβαρύνουν. Προτιμήστε στάσεις που δεν ασκούν πίεση στην ουροδόχο κύστη, όπως όταν είστε ξαπλωμένη ανάσκελα και ο σύντροφος βρίσκεται από πάνω. Προκειμένου να μειωθεί η τριβή της ουροδόχου κύστης και να μειωθεί ο κίνδυνος διαρροής, ανασηκώστε τη λεκάνη σας με τη βοήθεια πχ μαξιλαριών, ενώ είστε ξαπλωμένες ανάσκελα. Ενώ, σε περίπτωση πρόπτωσης πυελικού οργάνου αποφύγετε τις όρθιες στάσεις.
 4. Χαλαρώστε το σώμα σας κάνοντας ασκήσεις αναπνοής και ενσυνειδητότητας. Πριν προχωρήσετε στη σεξουαλική δραστηριότητα φροντίστε να νιώθετε ήρεμες, πάρτε μερικές «πλούσιες», βαθιές ανάσες. Αφιερώστε χρόνο στην παρατήρηση της εμπειρίας, επικεντρωθείτε στη στιγμή, στις αισθήσεις, το συναισθηματικό βίωμα στο εδώ και τώρα, δίχως να ασκείτε κριτική στον εαυτό σας.
 5. Να θυμάστε ότι το σεξ δεν θα επιδεινώσει την κατάστασή σας. Αντίθετα με το τι μπορεί να πιστεύετε, το σεξ μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα, διότι ενδυναμώνει τους μύες του πυελικού εδάφους. Από την άλλη, ένα ικανοποιητικό σεξ μπορεί μας προσφέρει χαρά, μέσα από την ηδονή και την έκκριση ορμονών, μας φέρνει πιο κοντά με τον σύντροφο, ενισχύει την αυτοπεποίθησή μας και την πρόκληση να το διεκδικήσουμε ξανά.

  Λόγω της πολύπλοκης αιτιολογίας τους, οι διαταραχές του πυελικού εδάφους απαιτούν συχνά μια πολυδιάστατη και πιο ολιστική προσέγγιση αξιολόγησης και διαχείρισης. Πολλές από αυτές τις καταστάσεις μπορούν να βελτιωθούν μέσω θεραπείας, που επικεντρώνεται στην σωματική υγεία, αλλά και στην ψυχική. Είτε διστάζουμε να αναζητήσουμε θεραπεία, είτε διανύουμε μία θεραπευτική πορεία,  τα παραπάνω βήματα θα μας βοηθήσουν να κάνουμε το σεξ πιο άνετο και ευχάριστο.

  Κλείστε τα μάτια σας και αφήστε το κορμί σας να ταξιδέψει!

  Δήμητρα Καρυοφύλλη
  Κλινική Ψυχολόγος
  Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.