4 λόγοι να επικοινωνούμε κατά την διάρκεια του σεξ

Η σεξουαλική ικανοποίηση αφορά το συναίσθημα που προκύπτει από την προσωπική εμπειρία και αξιολόγηση της σεξουαλικής εμπειρίας. Είναι σημαντική για την ικανοποίηση από τη σχέση, αλλά και την γενική ευημερία.

Ενώ, πολλοί παράγοντες σχετίζονται με τη σεξουαλική ικανοποίηση, η επικοινωνία μεταξύ των σεξουαλικών συντρόφων (στη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας) αποδεικνύεται σταθερά, ως εξαιρετικά σημαντική. Πράγματι, πολλές έρευνες καταδεικνύουν ότι η αυξημένη επικοινωνία μεταξύ των συντρόφων στη διάρκεια του σεξ σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης. Πιο συγκεκριμένα, ορισμένες έρευνες έχουν διαπιστώσει πως τόσο η γενική, όσο και η σεξουαλική επικοινωνία συνδέονται με αυξημένη ικανοποίηση, ενώ άλλες μελέτες έχουν αναφέρει αποκλειστικά τη σημασία της επικοινωνίας στην διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Μέχρι στιγμής, η συντριπτική πλειοψηφία των ερευνών που συνδέουν την επικοινωνία και τη σεξουαλική ικανοποίηση έχει επικεντρωθεί στη χρήση της λεκτικής επικοινωνίας. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η συζήτηση για το σεξ θα προκαλέσει αμηχανία ή θα καταστρέψει την σεξουαλική διάθεση. Πράγματι, δεν νιώθουμε όλοι εξοικειωμένοι με την ιδέα της σεξουαλικής λεκτικής έκφρασης, ας δούμε, όμως, μερικά από τα οφέλη που μας δίνει η επικοινωνία σε οποιαδήποτε μορφή της:

  1. Έκφραση επιθυμιών: Η ανοιχτή επικοινωνία σχετικά με τις επιθυμίες και τις φαντασιώσεις επιτρέπει στους συντρόφους να καταλάβουν ο ένας τις ανάγκες του άλλου και να εξερευνήσουν μαζί νέες εμπειρίες. Πρόκειται για μία ανατροφοδότηση στο εδώ και τώρα. Eκφράζοντας τι μου αρέσει βοηθάω τον παρτενέρ μου να ανταποκριθεί στις ανάγκες μου, να εξερευνήσει το σώμα μου και τις προτιμήσεις μου.
  2. Λεκτική και μη λεκτική απόκριση: Οι λεκτικές ενδείξεις αφορούν τα σχόλια που εκφράζουμε και δύναται να αυξήσουν τη διέγερση και να μεταδώσουν στο σύντροφό μας ευχαρίστηση. Η μη λεκτική έκφραση αφορά την γλώσσα του σώματος (οπτική επαφή, αγγίγματα) που επίσης μπορούν να καθοδηγήσουν τον παρτενέρ μας και να μεταφραστούν σε ευχαρίστηση ή δυσαρέσκεια. Είναι σημαντικό να εστιάζουμε στα μηνύματα, που μας ανταποδίδει ο παρτενέρ μας, καθώς η προσοχή και η ανταπόκριση σε αυτές τις ενδείξεις μπορεί να βελτιώσει τη συνολική σεξουαλική εμπειρία και ευχαρίστηση.
  3. Συναίνεση και όρια: Η επικοινωνία διασφαλίζει ότι και οι δύο αισθανόμαστε οικεία και μας επιτρέπει να καθορίζουμε τα όριά μας. Με άλλα λόγια, μπορούμε να εκφράσουμε με σαφήνεια σε τι συμφωνούμε και έτσι να δημιουργήσουμε μία ασφαλή συνθήκη για σεξουαλική εξερεύνηση.
  4. Ενίσχυση της οικειότητας: Η επικοινωνία κατά τη διάρκεια του σεξ ενισχύει τη συναισθηματική σύνδεση μεταξύ των συντρόφων. Η έκφραση σκέψεων και επιθυμιών κατά τη διάρκεια οικείων στιγμών εμβαθύνει τον δεσμό, καθώς ενισχύει την εγγύτητα.

Καταληκτικά, το να αισθάνεται κανείς ότι τον ακούει, τον κατανοεί και τον αποδέχεται ο σύντροφός του ενισχύει την συναισθηματική και σεξουαλική ικανοποίηση. Να θυμάστε ότι η επικοινωνία κατά τη διάρκεια του σεξ είναι μια διαδικασία που απαιτεί ενεργητική ακρόαση, ενσυναίσθηση και σεβασμό στις επιθυμίες και στα όρια του σεξουαλικού συντρόφου. Με τον τρόπο αυτό ενισχύουμε την ικανοποίηση, αυξάνουμε την απόλαυση και ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά.

Πηγή: Blunt-Vinti, H., Jozkowski, K. N., & Hunt, M. (2019). Show or tell? Does verbal and/or nonverbal sexual communication matter for sexual satisfaction?. Journal of sex & marital therapy45(3), 206-217.

Δήμητρα Καρυοφύλλη
Κλινική Ψυχολόγος
Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.