3+1 πλεονεκτήματα της online θεραπείας

Πριν λίγες δεκαετίες θα έμοιαζε σενάριο φαντασίας η δυνατότητα επικοινωνίας, βλέποντας μάλιστα έναν άνθρωπο, από την άλλη άκρη της γης. Το διαδίκτυο έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και μολονότι συχνά μακρυγορούμε για τους κινδύνους και τον χρόνο που αφιερώνουμε, ωστόσο οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι μας έδωσε δυνάμεις. Η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία, online συνεδρία, γνωστή και ως τηλεθεραπεία, μας δίνει την δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας, όσο μακριά κι αν βρισκόμαστε. Η υπηρεσία μπορεί να είναι αυτόνομη ή συμπληρωματική στην παραδοσιακή ψυχοθεραπεία.

Ας δούμε μερικά από τα πλεονεκτήματα της διαδικτυακής ψυχοθεραπείας:

  1. Προσβασιμότητα: Η απόσταση και τα γεωγραφικά όρια δεν μας εμποδίζουν ούτε μας καθυστερούν, αρκεί να έχουμε σύνδεση στο διαδίκτυο. Αυτό είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για άτομα που ζουν είτε μακριά, είτε εκτός Ελλάδας. Επιπλέον, κάποιοι άνθρωποι νιώθουν πιο άνετα στον προσωπικό τους χώρο, ενώ θα δίσταζαν να συναντήσουν από κοντά τον θεραπευτή, τους δίνεται η ευκαιρία να εξοικειωθούν από απόσταση. 
  2. Αίσθηση ασφάλειας και απόρρητο: Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται πιο άνετα να συζητούν ευαίσθητα ή προσωπικά ζητήματα από την ασφάλεια του προσωπικού τους χώρου. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να ανοιχτούν και να μοιραστούν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους με μεγαλύτερη ευκολία.
  3. Μειωμένο στίγμα: Η αναζήτηση και η ανάγκη ψυχοθεραπείας αποτελεί ακόμη και σήμερα στίγμα για ορισμένους ανθρώπους, κάτι που μπορεί να παρεμποδίσει την αναζήτηση βοήθειας. Η διαδικτυακή θεραπεία μας επιτρέπει  να λαβουμε υποστήριξη χωρίς τον φόβο ότι μπαίνουμε στο γραφείο ενός θεραπευτή. Αυτό μπορεί να μειώσει το στίγμα και να ενθαρρύνει το άτομο να αποκτήσει πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας. 
  4. Θεραπευτική σχέση:  Οι συνθήκες της ζωή μας μπορεί να αλλάξουν, κατοικία, τόπος διαμονής, εργασία. Η online θεραπεία μας επιτρέπει τη συνεπή και αδιάλειπτη συνέχεια της θεραπευτικής σχέσης, ακόμη και όταν η φυσική απόσταση ή άλλες συνθήκες διαταράσσουν την ψυχοθεραπεία.

Η διαδικτυακή θεραπεία μπορεί να μην ταιριάζει σε όλους, έχει όμως αποδειχτεί εξαιρετικά αποτελεσματική. Πρόκειται για μία εξ αποστέσεως συνεδρία όπου ισχύουν τα ίδια με την δια ζώσης. Ακόμα κι αν μας χωρίζει η απόσταση, η γλώσσα του σώματος που εκπέμπουμε, η ασφάλεια, η ιδιωτικότητα, παραμένουν τα θεμέλια που χαρακτηρίζουν κάθε συνεδρία με όποιον τρόπο κι αν διεξάγεται. Στόχος πάντοτε είναι ο θεραπευόμενος να νιώθει άνετα και ασφαλής. 

Δήμητρα Καρυοφύλλη
Κλινική Ψυχολόγος
Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.