Όταν το σεξ προκαλεί αποστροφή…

Η σεξουαλική αποστροφή αποτελεί ένα σεξουαλικό πρόβλημα που φαίνεται να εμφανίζεται περισσότερο στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Πρόκειται για την ψυχική κατάσταση της γυναίκας που εκφράζει την απέχθεια της για σεξουαλική επαφή αλλά και την αποφυγή μιας απλής επαφής ακόμη και με τα γεννητικά της όργανα. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου και μόνο η σκέψη για σεξουαλική συνεύρεση μπορεί να προκαλέσει άγχος και δυσφορία. Η αποστροφή μπορεί να αφορά μια συγκεκριμένη πλευρά της σεξουαλικής επαφής, όπως για παράδειγμα τις εκκρί-σεις των γεννητικών οργάνων, την διείσδυση του πέους στον κόλπο και τη θέα του γυμνού σώματος. Είναι πιθανό όμως να γενικεύεται σε αποστροφή για κάθε είδους σεξουαλικό ερέθισμα, όπως τα χάδια και τα φιλιά ή την παρακολούθηση μιας ερωτικής ταινίας.

Μπορεί να αφορά είτε έναν συγκεκριμένο σύντροφο είτε να το βιώνει με κάθε άνδρα. Τα αίτια που προκαλούν την αποστροφή για το σεξ είναι κυρίως ψυχολογικά. Έχουν να κάνουν με τραυματικές εμπειρίες ζωής, όπως είναι ο βιασμός, ο καρκίνος, η συνεχής συγκρουσιακή σχέση με το σύντροφο, οι χρόνιες ασθένειες, αλλά και οι διαστρεβλωμένες αντιλήψεις σχετικά με το σεξ.

Η γυναίκα με σεξουαλική αποστροφή νιώθει στενοχώρια, απογοήτευση και θυμό για τον εαυτό της, ενώ αδυνατεί να αισθανθεί απόλαυση και ευχαρίστηση από το σεξ, καθώς το έχει συνδέσει με αισθήματα αηδίας και απέχθειας. Αυτό την κάνει να νιώθει διαφορετική ή περίεργη σε σύγκριση με τους άλλους, ενώ θεωρεί ότι είναι ελαττωματική και προβληματική.

Τα άτομα με σεξουαλική αποστροφή συχνά αναπτύσσουν φοβία και συμπεριφορές αποφυγής για το σεξ. Είναι πιθανό να νιώθουν άγχος το οποίο είναι πολύ έντονο και δεν μπορούν να το ξεπεράσουν. Υπάρχουν φορές που εμφανίζουν ακόμη και κρίσεις πανικού όταν έχουν σεξουα-λική επαφή, παρουσιάζοντας συμπτώματα, όπως ταχυπαλμία, εφίδρωση, τρέμουλο στα χέρια και τα πόδια και φόβο ότι θα πάθουν κάτι «κακό», με συνέπεια η φοβία να διατηρείται και να ενισχύεται.

Αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα τα άτομα να δυσκολεύονται όχι μόνο στις διαπροσωπικές σχέσεις, αλλά και να απομονώνονται κοινωνικά. Πολλές έγγαμες γυναίκες με το πρόβλημα αυτό αναφέρουν ότι μετά από τη σεξουαλική επαφή αισθάνονται έντονο εκνευρισμό και δυσφο-ρία που μπορεί να κρατήσει για αρκετές ημέρες.

Αυτό που έχει σημασία να αναφερθεί είναι ότι αυτή η δυσάρεστη κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί, αναζητώντας την βοήθεια ενός ειδικού σεξουαλικής υγείας. Η γυναίκα που βιώνει αυτή την δυσκολία χρειάζεται να την αναγνωρίσει και να δουλέψει με τον εαυτό της, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ενοχικές σκέψεις και το αίσθημα ανεπάρκειας. Ο ειδικός μπορεί να την βοηθήσει να καταλάβει ποιες σκέψεις, συμπεριφορές και συναισθήματα διατηρούν και ενισχύουν το πρόβλημα και με ποιο τρόπο θα απεγκλωβιστεί από αυτό και θα μπορέσει τελικά να δει το σεξ όχι ως κάτι δυσάρεστο αλλά ως μια ευχάριστη εμπειρία που την ενώνει με τον σύντροφο όχι μόνο σεξουαλικά αλλά και συναισθηματικά.