Γιατί δεν φλερτάρουμε σήμερα;

Βλέπουμε άτομα να είναι σε ένα κλαμπ να είναι αποκλειστικά σε μια γωνία με τους φίλους τους, να μη χορεύουν, να είναι απασχολημένα στα κινητά τους, να μην επικοινωνούν μεταξύ τους και να μη θέλουν να μιλήσουν με κανένα άλλο άτομο εκεί ή να το γνωρίσουν.

Σας θυμίζει κάτι αυτή η εικόνα;

Ακούμε από όλο και περισσότερους ανθρώπους να λένε ότι πλέον δεν τους φλερτάρουν ή δε φλερτάρουν όταν βγαίνουν έξω, αλλά ότι τους φαίνεται πιο εύκολο να συνδεθούν με κάποιον διαδικτυακά και να του μιλήσουν ερωτικά ενώ προστατεύονται πίσω από την οθόνη τους. Πλέον, το φλερτ φαίνεται σαν μια δύσκολη, περίπλοκη διαδικασία που μοιάζει περισσότερο σαν υποχρέωση παρά σαν παιχνίδι. Μοιάζει σαν όλοι να περιμένουν από τον άλλο να κάνει μια ερωτική κίνηση και στο τέλος να μην κάνει κανείς τίποτα. Για αυτό τον λόγο, βλέπουμε όλο και περισσότερους νέους ανθρώπους να κάνουν χρήση ουσιών και να πίνουν τόσο για να μειώσουν τις αναστολές τους και να κάνουν το πρώτο βήμα καθώς φοβούνται πολύ αυτό το βήμα, και το τι μπορεί αυτό το βήμα να αποφέρει: έκθεση και απόρριψη. Η εικόνα που βλέπει κανείς πλέον στους χώρους διασκέδασης, είναι όλο και περισσότερες παρέες φίλων και γκρουπ του ιδίου φύλου να απομονώνονται και να σχηματίζουν ένα τείχος, καθιστώντας δύσκολη τη γνωριμία με ένα άλλο άτομο εκτός αυτού του γκρουπ.

Φαίνεται σαν να απομακρυνόμαστε, να μη θέλουμε να μπαίνουμε σε καταστάσεις που δεν είναι σίγουρες και δεν ξέρουμε το τι θα μας αποφέρουν. Για το λόγο αυτό, οι συνομιλίες που γίνονται διαδικτυακά φαίνονται πιο ελκυστικές, καθώς δίνουν το χώρο στο άτομο να κάνει πολλές πρόβες για να πει την τέλεια κουβέντα και το προστατεύουν γιατί αν το απορρίψουν και του κάνουν ghosting, αυτό δε θα εκτεθεί δημόσια ή δε θα νιώσει την απόρριψη από κοντά, κάτι που μπορεί να ακόμη πιο ντροπιαστικό. Φαίνεται σαν να έχουμε χάσει τη δεξιότητα να φλερτάρουμε για αυτό είναι τόσο διάσημα τα site που προτείνουν τρόπους για να φλερτάρουμε και μας λένε ατάκες και το τι να πούμε. Πολλές φορές πιστεύουμε ότι δεν έχουμε καν το χρόνο για φλερτ, καθώς δουλεύουμε τόσες ώρες και θεωρούμε ότι δεν έχουμε αυτή την ενέργεια και την όρεξη να ασχοληθούμε με αυτό. Με τον τρόπο αυτό, βλέπουμε πολλές φορές να περιπλέκονται οι σχέσεις στο χώρο εργασίας, να προσπαθούμε να βρούμε εκεί το φλερτ μας γιατί δεν ξέρουμε που αλλού, γιατί περνάμε πιο πολύ χρόνο εκεί από οπουδήποτε αλλού και γιατί έχουμε ανάγκη να φλερτάρουμε αλλά δε βγαίνουμε πια τόσο έξω, που πλέον έχουν γίνει όλα τόσο ακριβά. Νιώθουμε ότι κυριαρχεί ο φόβος, ότι μπορεί εύκολα κάποιος να παρερμηνεύσει το φλερτ μας και να παρεξηγηθούμε. Πλέον, με την προβολή της έννοιας της συναίνεσης στο κίνημα του #metoo, στις σύγχρονες ταινίες και στις σειρές που διαπραγματεύονται τέτοια περίπλοκα, σημαντικά και πολύπλευρα θέματα, δεν ξέρουμε πότε το φλερτ περιλαμβάνει τη συναίνεση και πότε την παραβιάζει. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η συναίνεση είναι απαραίτητη, αλλά δε σημαίνει ότι είναι αντίθετη με το φλερτ.

Αν θέλουμε να μιλήσουμε ερωτικά σε κάποιον και δεν έχουμε σκοπό να τον κάνουμε να νιώσει άβολα και περίεργα, ούτε να τον φέρουμε σε δύσκολη θέση, τότε το φλερτ είναι δύσκολο να παρερμηνευτεί. Μπορεί να πείτε τώρα ¨ Πώς ξέρουμε το πώς θα εκλάβει κάποιος τα λόγια μας;¨ Η επικοινωνία δεν είναι μόνο λεκτική. Αν φροντίσουμε να σεβαστούμε τα όρια του άλλου με το σώμα μας, προσέχουμε τα λόγια μας να μην είναι χυδαία και πούμε πραγματικά την ανάγκη μας, δηλαδή να μιλήσουμε για μας όταν φλερτάρουμε: ότι θα θέλαμε να τον γνωρίσουμε καλύτερα, ότι μας αρέσει, ότι μας φαίνεται ένα ενδιαφέρον άτομο, τότε είναι δύσκολο να παρεξηγηθούμε. Επίσης, αν κάνουμε ερωτήσεις όταν φλερτάρουμε και δεν παίρνουμε ως δεδομένο τις απαντήσεις του, τότε είναι ακόμα πιο δύσκολο να παρεξηγηθούμε και το φλερτ γίνεται ακόμη πιο σέξι, καθώς προσκαλούμε τον άλλο να συμμετέχει και αυτός στο παιχνίδι μας και να το χτίσουμε μαζί.

Τέλος, είναι σημαντικό και αναγκαίο να φλερτάρουμε καθώς ακούμε όλο και περισσότερους ανθρώπους να νιώθουν μοναξιά, θλίψη και απογοήτευση που λείπει αυτό το παιχνίδι από τη ζωή τους. Εσείς για ποιο λόγο πιστεύετε ότι δεν φλερτάρουμε στις μέρες μας;

Μαρία Πλουμάκη

Ψυχολόγος & MSc in Clinical Psychosexology .

Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ