Κοινωνία του σήμερα: Ένας παλμός σιωπής

Στην προσπάθεια να περιγράψει κάποιος την κοινωνία του σήμερα θα βρει ελευθερίες, προοδευτικές αντιλήψεις, άκρα, φόβο, συντηρητισμό, κριτική και πολλές ακόμα αποχρώσεις μίας διαδρομής να καταλάβουμε τελικά πώς κινείται η κοινωνική, αλλά και η σεξουαλική μας ζωή στο τώρα.

Μιλάμε περισσότερο για μία κοινωνία βουτηγμένη στη μοναξιά, το αλκοόλ ως «μοχλό» ενεργοποίησης, τις ουσίες με την κάνναβη να θεωρείται τάση…Εφήβους που μοιάζουν να μεγάλωσαν πριν έρθει η στιγμή, με ένα ίντερνετ να τους παίρνει από το χέρι και να τους βάζει σε βαθιά πηγάδια, χωρίς εισιτήριο επιστροφής στην αγνότητα και αθωότητα μίας άλλης εποχής, που η εφηβεία έμοιαζε με ρομαντικό χάρτη, που εξερευνούσες τις αλήθειες της ζωής, τον μύθο και την πραγματικότητα, τον έρωτα και τον πόνο.

Παρατηρώντας τον παλμό του σύγχρονου «κάθε μέρα μας» ο άνθρωπος πια:

Δεν κάνει σεξ: Βιώνουμε απομάκρυνση, παραίτηση από τις διαπροσωπικές σχέσεις, με διαφήμιση της εφήμερης διασκέδασης και εξιδανίκευση του ευκαιριακού σεναρίου, ως μέθοδο εκπαίδευσης για τον τίτλο του πιο έμπειρου. Οι σχέσεις μοιάζουν περισσότερο με συμβιβασμό, που επικρατεί μία σιωπή με τους δυο μας κάθε βράδυ να ξαπλώνουμε μαζί σαν ξένοι, χαζεύοντας “τα νέα” της ζωής μας σε μία οθόνη smartphone.

Ερωτοτροπεί με το κινητό του: Τις περισσότερες ώρες του ελεύθερου χρόνου του πια τις περνάει με μία συσκευή στο χέρι, προσλαμβανόμενη σαν ώρα ξεκούρασης, που το κάθε άλλο παρά ηρεμία δεν δίνει.

Αυνανίζεται μοναχικά: Το πορνογραφικό υλικό εξουσιάζει τις ζωές πολλών ενηλίκων, θέτοντάς τους σε μία «ζώνη ασφαλείας» μακριά από την ανθρώπινη επαφή, το στρες και τη διέγερση μίας νέας προσέγγισης. Μία γρήγορη ολοκλήρωση που έρχεται όποτε το θέλει, στο εύκολο, απλό, έξτρα διεγερτικό περιεχόμενο που απολαμβάνει στην οθόνη του, με τις φαντασιώσεις να αποτελούν πολυτέλεια, αφού η σκέψη πια δεν έχει ποικιλία και ένταση, είναι στεγνή και μαραμένη.  

Δεν πλησιάζει μία νέα γνωριμία: Μεγαλώνει στον φόβο ότι δεν θα γίνει αποδεκτός, αρεστός, θα αποδοκιμαστεί. Πηγαίνει κατευθείαν στο τελευταίο και χειρότερο σενάριο ότι δεν θα τα καταφέρει. Μένει αποκομμένος, δεν μιλάει για το σεξ και τελικά είναι μόνος.

Καπνίζει, πίνει και κάνει χρήση ουσιών: Σε αρκετούς ανθρώπους πια αποτελεί προϋπόθεση μίας ευχάριστης συνθήκης η χρήση αλκοόλ και ουσιών. Ως αποτέλεσμα βρίσκουν στις εξαρτήσεις μια απάντηση που τους κρατάει μακριά από την ανθρώπινη διασύνδεση.

Που πάμε τελικά;

Είναι στο χέρι κάθε οικογένειας και μετέπειτα κοινωνίας να δομήσει νέες αρχές, καινούργιες αξίες που θα προάγουν τη σύνδεση, τη σκέψη, την ενσυναίσθηση, την αλληλοβοήθεια, την ανθρώπινη συναισθηματική επικοινωνία, την πραγμάτωση και πρώτα απ’ όλα την παιδεία.

Βαδίζοντας ο άνθρωπος προς το τέλειο, το αγέραστο, το σύγχρονο, έχασε τον δρόμο της ζωής του και ξέχασε πώς η ανθρώπινη επαφή είναι αυτή που μας φέρνει στη ζωή και τελικά μας κρατάει ενεργούς και ευτυχισμένους…

Δήμητρα Καρυοφύλλη
Κλινική Ψυχολόγος
Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.