5 βήματα που πρέπει να θυμάσαι για να πετύχει μία νέα γνωριμία!

Η προσέγγιση μιας νέας γνωριμίας με επιτυχία απαιτεί κάποιες δεξιότητες, προσοχή, αλλά και «χημεία» που θα αναπτυχθεί μεταξύ των δύο ανθρώπων. Παρατηρούμε ότι αρκετοί νέοι, αλλά και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, διστάζουν να προσεγγίσουν, εγκλωβισμένοι στον φόβο της απόρριψης. Να θυμάστε πώς η απόρριψη είναι κομμάτι της ζωής μας και μένοντας στον φόβο αγνοούμε τις πιθανότητες να πετύχει η προσπάθειά μας.

Εδώ είναι 5 συμβουλές που μπορεί να μας φανούν χρήσιμες στην απόπειρα μίας νέας γνωριμίας:

  1. Παρουσιαζόμαστε με χαμόγελο και ευγένεια: Μιλάμε για τον εαυτό μας με τρόπο που πιστεύουμε σε εμάς, λίγα λόγια για τις ασχολίες και το επάγγελμά μας, αλλά ταυτόχρονα δίνοντας χώρο και χρόνο να καταλάβουμε την διάθεση που έχει το άτομο απέναντί μας. Ακόμη και από την γλώσσα του σώματος – γνωστή ως μη λεκτική επικοινωνία – μπορούμε να αντλήσουμε πολύτιμες πληροφορίες, που μας ανατροφοδοτούν.
  1. Ακούμε προσεκτικά: Ένας καλός τρόπος να κατανοήσουμε καλύτερα τι πραγματικά συμβαίνει σε μία νέα γνωριμία είναι να ακούσουμε προσεκτικά. Κάνουμε ερωτήσεις και δείχνουμε ενδιαφέρον γι’ αυτά που μας λέει ο συνομιλητής μας. Μην ξεχνάμε ότι η συμπεριφορά μας είναι η μόνη άμεση απόδειξη ότι μας ενδιαφέρει κάτι ή κάποιος.
  2. Δείχνουμε σεβασμό: Συχνά επικρατεί η ανασφάλεια, ειδικά στο μυαλό ενός άντρα, μην φέρει σε δύσκολη θέση το άτομο που τον ενδιαφέρει. Με δεδομένη την ένδειξη σεβασμού και την αντίληψη των ορίων, που μπορεί να θέσει η γυναίκα, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να παρεξηγηθούμε. Επιπλέον, σε μία νέα γνωριμία (αλλά και γενικά) είναι χρήσιμο να αποφύγουμε την αντιπαράθεση με άκομψο τρόπο!
  3. Κοινά ενδιαφέροντα: Αν ανακαλύψουμε κοινά ενδιαφέροντα, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως ένα επόμενο βήμα να έρθουμε πιο κοντά και να γνωριστούμε περισσσότερο. Η πρόταση για μία κοινή έξοδο ή δραστηριότητα είναι μία καλή ιδέα!
  4. Δίνουμε χρόνο: Οι σχέσεις δεν αναπτύσσονται άμεσα και το αν ταιριάζουμε με έναν άνθρωπο δεν μπορεί να φανεί από την πρώτη αλληλεπίδραση. Χρειάζεται χρόνος για να γνωριστούμε και βήμα βήμα να αρχίσουμε να δημιουργούμε μία σχέση, εφόσον υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον και επιθυμία.

Το σημαντικότερο είναι να είμαστε φυσικοί και αυθεντικοί. Η αυτοπεποίθησή μας συνδέεται με την τόλμη να διεκδικήσουμε κι αν νιώθουμε πώς δεν είναι το δυνατό μας σημείο, ας μην ξεχνάμε πώς υπάρχει χώρος για βελτίωση. Επιπλέον, το φλερτ μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης, καθώς απαιτεί να εκφράζουμε τον εαυτό μας, να είμαστε περιποιημένοι και να νιώθουμε ελκυστικοί. Μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε δημιουργικό και περιπετειώδες, διότι με τον κάθε ξεχωριστό άνθρωπο «ανοίγει» μία νέα πύλη επικοινωνίας.

Άλλωστε, όταν αισθανόμαστε ευφορία ο εγκέφαλός μας απαντά με την έκκριση ορμονών που συνδέονται με ευχάριστα συναισθήματα!

Δήμητρα Καρυοφύλλη
Κλινική Ψυχολόγος
Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.