Γιατί το σώμα μου δεν ακολουθεί τα θέλω μου;

Το σεξ μπορεί να είναι μια εξαιρετικά ευχάριστη, συνδετική και κινητήρια εμπειρία. Υπάρχουν «λόγοι» που μας οδηγούν στη σεξουαλική επαφή, όπως οι σεξουαλικές ορμές, η αναπαραγωγή, η ευχαρίστηση, η έκφραση πάθους και αγάπης. Όποια και αν είναι η περίπτωση, το σεξ μπορεί να είναι ικανοποιητικό, επιβεβαιωτικό και διασκεδαστικό. Ωστόσο, μπορεί επίσης να αποτελέσει πηγή άγχους και δυσφορίας όταν:

  • το σώμα φαίνεται να μην ακολουθεί την προσδοκία που εμείς έχουμε δημιουργήσει
  • αναρωτιόμαστε διαρκώς αν ο σύντροφός μας το απολαμβάνει, τι νιώθει και τι σκέφτεται

Οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες, όπως ο πόνος κατά τη διείσδυση, προβλήματα στύσης, χαμηλή επιθυμία και δυσκολίες στον οργασμό είναι αρκετά συχνές.

Το 1960 οι ερευνητές Masters και Johnson ανέπτυξαν μία θεραπευτική προσέγγιση, το μασάζ που επικεντρώνεται στις αισθήσεις (sensate-focused massage). Στις σεξουαλικές δυσλειτουργίες συναντάμε έντονη αυτοπαρατήρηση για παράδειγμα της στύσης, καθώς και της ιδέας της σεξουαλικής πράξης που πρόκειται να ακολουθήσει, με τις αρνητικές σκέψεις να δημιουργούν φόβο και ανασφάλεια. Σε πολλές περιπτώσεις δημιουργείται ένας ανεπίλυτος φαύλος κύκλος, που μας εγκλωβίζει. Στόχος, λοιπόν, της θεραπείας είναι να αλλάξουμε την κατεύθυνση της προσοχής μας, ενισχύοντας την ενσυνειδητότητα, δηλαδή την εστίαση στη στιγμή που βιώνουμε, μέσα από τις σωματικές μας αισθήσεις, τις σκέψεις και τα συναισθήματα.

Το μασάζ μπορεί να ενισχύσει τη σεξουαλική μας λειτουργία, ενδυναμώνοντας παράλληλα τη σύνδεση μεταξύ των συντρόφων, αλλά ακόμη και σε περιπτώσεις που το σεξ μας ικανοποιεί μπορεί να βελτιώσει την εμπειρία μας.

Να θυμάστε:

  1. Εστιάζω στο εδώ και τώρα
  2. Παρατηρώ την κάθε μου αίσθηση, που ξυπνάει και μου προσφέρει πληροφορίες. Τι νιώθω από το άγγιγμα; Τι βλέπω που μου αρέσει;

Συχνά, οι άνθρωποι απογοητεύονται βαθιά από τη σεξουαλική δυσκολία που αντιμετωπίζουν, νιώθουν αδύναμοι, ότι εισπράττουν αδικία από το ίδιο τους το σώμα. Πολλές φορές είναι δύσκολο να έρθουν σε επαφή με τις σκέψεις τους, αλλά και το άγχος τους «Δεν ξέρω τι φταίει! Τι μου συμβαίνει;».

Εξέχουσας σημασίας είναι η στάση του συντρόφου μας. Αρνητικά και υποτιμητικά σχόλια μπορούν να γιγαντώσουν το πρόβλημα, αλλά και το ψυχικό κόστος που βιώνει το άτομο με τη δυσκολία. Δείξτε κατανόηση και στήριξη στο σύντροφό σας γιατί μόνο έτσι θα μπορέσετε μαζί να πλησιάσετε και να διεκδικήσετε τη λύση. Η σεξουαλική θεραπεία είναι ένα ταξίδι, που μας οδηγεί στην αποδοχή, στην ενδυνάμωση και τελικά στη βελτίωση και επίλυση. Μην διστάζετε να μιλήσετε για οτιδήποτε σας απασχολεί. Η σεξουαλική λειτουργία είναι κομμάτι της ζωής μας και βασική πτυχή της υγείας μας.

Δήμητρα Καρυοφύλλη
Κλινική Ψυχολόγος
Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.