Ποιο είναι το σπάνιο σύνδρομο που μπορεί να κάνει έναν άνδρα να νιώθει άρρωστος μετά την εκσπερμάτιση;

Το Σύνδρομο Μετα-Οργασμικής Νόσου (Post-Orgasmic Illness Syndrome – POIS), που αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 2002, είναι μια σπάνια κατάσταση, όπου οι άνδρες αντιμετωπίζουν σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα μετά την εκσπερμάτιση. Η συμπτωματολογία περιλαμβάνει κούραση, καταθλιπτική διάθεση, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, δυσκολίες στη συγκέντρωση, διάχυτο πόνο, πυρετό και ρινική συμφόρηση, που εμφανίζονται συνήθως αμέσως μετά τον οργασμό και διαρκούν από 1 έως και 7 ημέρες, στιγματίζοντας τον οργασμό και κατ’ επέκταση τη σεξουαλική επαφή ως δυσάρεστα.

Ο επιπολασμός παραμένει άγνωστος καθώς, αφενός πολλοί άνθρωποι δεν αναζητούν ιατρική βοήθεια, αφετέρου πολλοί ειδικοί δεν γνωρίζουν την ύπαρξη του συνδρόμου. Οι συστάσεις θεραπείας περιλαμβάνουν αντιισταμινικά, βενζοδιαζεπίνες, εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs) και διεγερτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Σε πρόσφατη μελέτη περίπτωσης του 2020, που δημοδιεύτηκε στο Urology Case Reports, αναφέρθηκε μια νέα επιτυχημένη θεραπεία, που ακολούθησε μέθοδο αύξησης της τεστοστερόνης, μέσω υποδόριων ενέσεων χοριακής γοναδοτροπίνης (hCG).

Ένας 25χρονος άνδρας παρουσίασε μετά τον οργασμό άγχος, μειωμένη ενέργεια, αίσθηση αδυναμίας, ψυχική ομίχλη (mental fog) και δυσκολία στην εύρεση λέξεων. Για πρώτη φορά του συνέβη όταν ήταν 16 χρονών, ενώ η έναρξη των συμπτωμάτων συνέβαινε άμεσα ή 2-3 ημέρες μετά τον αυνανισμό ή τη σεξουαλική επαφή, με διάρκεια 1-2 εβδομάδες. Τα συμπτώματα δημιουργούσαν εμπόδια στις σπουδές και την εργασία του, ενώ απέφευγε τις κοινωνικές επαφές το διάστημα που τα βίωνε. Απείχε από τον αυνανισμό και προσπαθούσε να έχει σεξουαλικές επαφές χωρίς να φτάνει σε οργασμό. Είχε επισκεφτεί αρκετούς γιατρούς και δοκίμασε διάφορες θεραπείες χωρίς όφελος. Ωστόσο, μέσα από ενδοκρινολογικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης ήταν χαμηλά.

Η θεραπεία ξεκίνησε με υποδόρια ένεση (hCG 1500IU) 3 φορές την εβδομάδα. Μετά από παρακολούθηση έξι εβδομάδων τα συμπτώματά του είχαν υποχωρήσει εντελώς, η διάθεση και ενέργειά του βελτιώθηκαν, όπως επίσης και τα επίπεδα τεστοστερόνης. Ήταν η πρώτη φορά έπειτα από 9 χρόνια που μπορούσε να βιώσει οργασμό, χωρίς επακόλουθες αρνητικές σωματικές ή/και συναισθηματικές συνέπειες.

Στους έξι μήνες παρακολούθησης συνέχισε τη θεραπεία, ήταν χαρούμενος και ερχόταν σε οργασμό αρκετές φορές το μήνα, με ήπια συμπτώματα, τα οποία υποχωρούσαν μέσα σε 12 ώρες και δεν ήταν ενοχλητικά. Το σημαντικότερο ήταν ότι δεν ένιωθε πλέον φόβο για τη σεξουαλική δραστηριότητα!

Το σύνδρομο και η αιτία του απασχολούν την επιστημονική κοινότητα, που συνεχίζει τις προσπάθειες κατανόησης και ανάπτυξης αποτελεσματικών θεραπευτικών προσεγγίσεων.

Κάθε άνδρας που υποψιάζεται ότι μπορεί να υποφέρει από οποιοδήποτε σύμπτωμα, συνίσταται να συμβουλευτεί έναν γιατρό, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση και στη διαχείριση μέσω διαφόρων μεθόδων, όπως αλλαγές στη διατροφή, ψυχοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή.

Πηγή: Bolanos, J., & Morgentaler, A. (2020). Successful treatment of Post-orgasmic illness syndrome with human chorionic gonadotropin. Urology Case Reports29, 101078.

Δήμητρα Καρυοφύλλη
Κλινική Ψυχολόγος
Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.