Η εμπιστοσύνη στη σχέση μας

Στην κοινωνία του σήμερα, η εμπιστοσύνη μοιάζει δύσκολη και φαντάζει πολύ μακρινή για τους περισσότερους.

Η εμπιστοσύνη είναι το θεμέλιο κάθε σχέσης. Τι είναι, όμως, η εμπιστοσύνη; Τη νοηματοδοτούμε όλοι με τον ίδιο τρόπο;

Όταν υπάρχει εμπιστοσύνη ανάμεσα στους ανθρώπους, τότε κυριαρχεί το αίσθημα της ασφάλειας. Η εμπιστοσύνη καλλιεργείται σταδιακά και δεν αποκτάται αμέσως, καθώς υπάρχουν πολλά και διαφορετικά στάδια οικοδόμησής της, αλλά και πολλοί παράγοντες που την επηρεάζουν και τη διαμορφώνουν.

Η εμπιστοσύνη στη σχέση είναι πολύ εύκολο να χαθεί – και όχι, η ρήξη δεν έρχεται μόνο στην περίπτωση της απιστίας. Υπάρχουν πολλοί ακόμα τρόποι:

  •       Μπορεί είναι μια σειρά αθετημένων υποσχέσεων
  •       Μπορεί να είναι η κατάχρηση αλκοόλ
  •       Ο εθισμός στον τζόγο
  •       Μπορεί να είναι η αποδοχή μιας νέας δουλειάς, που αλλάζει τον τόπο διαμονής του ενός
  •       Η συνεχόμενη εναλλαγή γνώμης για το αν θέλουν ένα παιδί

Το ρήγμα στην εμπιστοσύνη έρχεται, όταν οι άνθρωποι αθετούν, ή δεν μπορούν άλλο πια, να διατηρήσουν τα «άρρητα συμβόλαια», τις άρρητες συμφωνίες, που τους έφεραν αρχικά κοντά.

Σε μια στενή σχέση η εμπιστοσύνη είναι πάρα πολύ σημαντική. Για την ακρίβεια, η εμπιστοσύνη μπορεί να θεωρηθεί ως η “κόλλα” που συγκρατεί μια σχέση, επειδή διευκολύνει τη θετική συναισθηματική σύνδεση μεταξύ συντρόφων, με βάση την τρυφερότητα, την αγάπη και την αφοσίωση.

Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις που ακόμα κι αν δεν έχουμε κάποια αφορμή ή ο σύντροφός μας δεν μας έχει δώσει κάποιο δικαίωμα, δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε. Υπάρχουν κάποιοι πιθανοί λόγοι που μπορεί να συμβαίνει αυτό:

  1.       Έχετε χαμηλή τάση εμπιστοσύνης.

Οι εμπειρίες σας μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα να βλέπετε την εμπιστοσύνη ως κάτι που πρέπει να κερδίσετε και όχι να το προσφέρετε απλόχερα. Η χαμηλή τάση εμπιστοσύνης μπορεί να σας κρατήσει πίσω από το να βιώσετε πραγματική χαρά και πληρότητα στις σχέσεις σας.

  1.       Έχετε προσδοκίες που δεν είναι ρεαλιστικές.

 Οι μη ρεαλιστικές και ασαφείς προσδοκίες είναι κύριες αιτίες για χαμηλή εμπιστοσύνη στις σχέσεις και όσο υψηλότερες είναι οι προσδοκίες, τόσο πιο πιθανό είναι να μην ικανοποιηθούν.

  1.       Οι πληγές του παρελθόντος σας κρατούν πίσω.

 Εκείνοι που έχουν πληγωθεί από τις σχέσεις τους στο παρελθόν, συχνά πληγώνουν άλλους ανθρώπους σαν μια δυσλειτουργική μορφή αυτοπροστασίας. Είτε πρόκειται για άσκοπη καχυποψία και έλλειψη εμπιστοσύνης, είτε γιατί είναι εγκλωβισμένοι στη νοοτροπία του θύματος, επιτίθενται στους άλλους.

Πριν ξεκινήσεις να μπαίνεις σε αυτό τον φαύλο κύκλο σκέψεων, αλλά και συναισθημάτων, σκέψου το πόσο σημαντικό θα ήταν να θωρακίσεις τον εαυτό σου. Μάθε να εμπιστεύεσαι, γιατί είναι ωραίο να νιώθεις ασφαλής στη σχέση σου και όχι να αισθάνεσαι συνεχώς λες και σε κυνηγάει κάποιος να σου χαλάσει την ευτυχία. 

Ίριδα Παπασταθοπούλου
Ψυχολόγος MSc in Psychosexual Therapy
Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.