Η κλειτορίδα και το οργασμικό χάσμα

Ζούμε το παράδοξο, από τη μία μιλάμε όλο και περισσότερο σαν κοινωνία ανοικτά για θέματα σεξουαλικότητας, από την άλλη, υπάρχουν πολλές έρευνες που δείχνουν ότι ακόμα ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, ανεξαρτήτως φύλου, δυσκολεύεται να  εντοπίσει το που βρίσκεται η  κλειτορίδα και να καταλάβει το μέγεθος και το σχήμα της. Γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο ακόμη, στη σημερινή εποχή;

Ένας  λόγος είναι ότι η κλειτορίδα σπάνια αναφέρεται στα μαθήματα σεξουαλικής αγωγής (πόσο μάλλον στην Ελλάδα που δεν υπάρχουν ξεκάθαρες οδηγίες για αυτά τα εκπαιδευτικά προγράμματα). Έτσι, ενώ τα κοινωνικά δίκτυα δίνουν όλο και περισσότερη προσοχή στη γυναικεία σεξουαλικότητα και αυτό επιδρά στον τρόπο που σκεφτόμαστε για το σεξ, ταυτόχρονα η ανεπαρκής σεξουαλική αγωγή που αγνοεί τόσο την κλειτορίδα και τη σεξουαλική ευχαρίστηση γενικά (στο επίκεντρo είναι η διείσδυση και όχι το υπόλοιπο αιδοίο και οι άλλες ερωτογενείς ζώνες), μπορεί να έχει μεγαλύτερo αντίκτυπο στις γνώσεις μας και στο πώς συμπεριφερόμαστε στο σεξ.

Οι σεξουαλικές μας γνώσεις επιδρούν στον τρόπο που λαμβάνουμε ικανοποίηση. Πρέπει, όμως, πάντα να λαμβάνουμε υπόψη το πλαίσιο, καθώς κατά την διάρκεια του σεξ με κάποιον παρτενέρ, οι οργασμοί μας δεν επηρεάζονται από τις σεξουαλικές μας γνώσεις και αυτό μπορεί να οφείλεται στα σεξουαλικά σενάρια που υπάρχουν σε κάθε κοινωνία (στο πώς αναμένεται να συμπεριφερθεί κάθε φύλο σεξουαλικά).

Τα σενάρια αυτά δείχνουν τους άνδρες να είναι ενεργοί σεξουαλικά και να είναι διεκδικητικοί και κυρίαρχοι, ενώ από την άλλη παρουσιάζουν τις γυναίκες ως παθητικές και δεκτικές σε όλα και αυτό ενδεχομένως, οδηγεί σε μη συναινετικές σεξουαλικές επαφές και κάνει το σεξ μεταξύ των cisgender, ετεροφυλόφιλων ζευγαριών, να επικεντρώνεται  στη διείσδυση και να σταματά μόλις εκσπερματίσει ο άντρας και όλα τα άλλα περνάνε σε δεύτερη μοίρα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το λεγόμενο χάσμα του οργασμού, δηλαδή ότι οι straight γυναίκες βιώνουν οργασμό σε μικρότερο ποσοστό απ’ ότι οι straight άνδρες.

Οι ετεροφυλόφιλες γυναίκες (και συχνά και οι αμφιφυλόφιλες γυναίκες) μπορεί να δυσκολεύονται να ζητήσουν το είδος της διέγερσης που έχουν ανάγκη για να βιώσουν την ικανοποίηση που θέλουν, όταν είναι με το ταίρι τους, ενώ πολλές μελέτες διαπιστώνουν ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερους οργασμούς όταν αυτοϊκανοποιούνται ή όταν βρίσκονται σε ομόφυλες σχέσεις.

Το ήξερες ότι η κλειτορίδα έχει γύρω στις 10.000 νευρικές απολήξεις, ότι οι περισσότερες γυναίκες δυσκολεύονται να φτάσουν σε οργασμό χωρίς τη διέγερσή της και ότι το 18% μπορεί να φτάσει σε οργασμό με διείσδυση μόνο;

Ίσως το πρόβλημα να βρίσκεται στο ότι πιστεύουμε ότι η βιολογία και ανατομία της κλειτορίδας είναι περίπλοκη και αυτό καθιστά “μυστήριο” το πώς κανείς μπορεί να πετύχει αυτόν τον οργασμό…

Μαρία Πλουμάκη
Ψυχολόγος – MSc in Clinical Psychosexology
Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.