Η γυναίκα και η παρακολούθηση πορνογραφίας

Η πορνογραφία και η παρακολούθηση ερωτικών ταινιών από γυναίκες αποτελεί για τις περισσότερες κοινωνίες θέμα-ταμπού, ακόμη και σήμερα. Εντούτοις, οι γυναίκες, που βλέπουν πορνό σήμερα στον κόσμο, είναι όλο και πιο πολλές.

Ποιοι μπορεί να είναι οι λόγοι; Που μπορεί να διαφέρουν από τους λόγους που παρακολουθούν οι άνδρες;

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα αποτελέσματα σε μια μεγάλη έρευνα 2.500 γυναικών στο βρετανικό site Voucher Codes Pro, το 60% των γυναικών δηλώνει ότι θέλει να κάνει περισσότερο σεξ με το σύντροφό τους . Πράγμα που σημαίνει ότι η πλειοψηφία των ανδρών δεν συνειδητοποιεί πραγματικά πόσο συχνά μπορεί να θέλει μια γυναίκα να έχει σεξουαλική επαφή. Σε αντίθεση με τη γυναίκα, λοιπόν, μόνο το 40% των ανδρών είναι αυτό που δηλώνει ότι θα ήθελε να κάνει περισσότερο σεξ.

Ερχόμαστε λοιπόν στην εύλογη απορία: Τι κάνουν οι γυναίκες όταν η λίμπιντο έχει χτυπήσει «κόκκινο», αλλά ο σύντροφός τους δεν ανταποκρίνεται; Φαίνεται πως οι περισσότερες βλέπουν πορνό (40%), άλλες βρίσκουν παρηγοριά σε ερωτικά βοηθήματα  (28%) και μόλις ένα 7% παραδέχεται ότι απευθύνθηκε αλλού για σεξ.

Οι λόγοι, όμως, που μια γυναίκα παρακολουθεί πορνογραφικό υλικό δεν είναι μόνο επειδή δεν έχει τόσο “αρκετές” επαφές με το σύντροφο, αλλά γιατί:

  1.     Το σεξ αποτελεί πλέον ρουτίνα
  2.     Υπάρχει έλλειψη «καλού» σεξ
  3.     Δεν καταφέρνουν να έρθουν ποτέ σε οργασμό με το σύντροφο
  4.     Καλύπτουν φαντασιώσεις που δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν με το σύντροφο
  5.     Ψάχνουν ακόμα τον εαυτό τους

Που εστιάζει μια γυναίκα βλέποντας πορνογραφικό υλικό;

Έχει φανεί από έρευνες στις γυναίκες πως τους τραβούσε πρώτα την προσοχή και κοιτούσαν την περισσότερη ώρα τα γεννητικά όργανα, ακολουθούμενα από το γυναικείο σώμα. Σε αντίθεση με τους άνδρες, οι γυναίκες ξοδεύουν σχετικά λίγο χρόνο κοιτώντας τα πρόσωπα οποιουδήποτε.

Γιατί, λοιπόν,  η εστίαση της προσοχής της ετεροφυλόφιλης γυναίκας είναι το γυναικείο σώμα, περισσότερο από το ανδρικό;

Αυτό μπορεί να είναι μία ένδειξη της υπόθεσης ότι οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη ερωτική πολυπλοκότητα από τους άνδρες. Επίσης, οι γυναίκες  μπορεί να διεγείρονται περισσότερο παρακολουθώντας το τι κάνουν οι άνδρες στο γυναικείο σώμα και στη σεξουαλική απόκριση των γυναικών (ένα μοτίβο που επίσης παρατηρείται στις γυναικείες φαντασιώσεις).

Υπάρχει ωστόσο και ένα κεφαλαίο αρκετά σημαντικό που είναι η επιθυμία της από κοινού, μέσα σε μια σχέση, παρακολούθησης πορνό.

Υπάρχουν γυναίκες που δεν έχουν πρόβλημα και αποδέχονται ανοιχτά την από κοινού ή προσωπική παρακολούθηση πορνογραφικού υλικού από το σύντροφο. Υπάρχουν όμως και κάποιες άλλες που δεν το θέλουν καθόλου. 

Οι περισσότεροι άνθρωποι παρακολουθούν πορνό ως μια προσωπική δραστηριότητα και μπορεί να αισθάνονται λίγο άβολα να μιλήσουν σε κάποιον για κάτι που έχουν συνηθίσει να κρατάνε μυστικό. Τέλος, συγκεκριμένα για τις γυναίκες μπορεί να αποτελεί αίσθημα ντροπής και να μην θέλουν να μοιραστούν ένα κομμάτι, που το θεωρούν δικό τους.

To πορνό δεν είναι η απόλυτη «απελευθέρωση» ούτε «σκλαβιά» όταν γίνεται κάτω από ορισμένες συνθήκες. Δεν το βλέπει απαραίτητα μόνο η πιο απελευθερωμένη γυναίκα, ούτε μόνο η πιο συντηρητική. Πρέπει να μάθουμε να το χειριζόμαστε σωστά για να το απολαύσουμε.

Ίριδα Παπασταθοπούλου
Ψυχολόγος MSc in Psychosexual Therapy
Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.