Τι με κάνει να μην έχω σεξουαλική επιθυμία;

Πολλές φορές μπορεί να μην έχουμε διάθεση να έρθουμε σε σεξουαλική επαφή με το σύντροφό μας, αλλά τι μπορεί να σημαίνει όταν η διάθεση και επιθυμία αυτή εκλείπει για μεγάλο χρονικό διάστημα; Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που με κάνουν να μην έχω σεξουαλική επιθυμία. Μπορεί να έγκειται σε οργανικά αίτια, αλλά κατά βάση αφορά ψυχολογικά.

Ποιοι είναι, λοιπόν, οι βασικοί λόγοι που συμβαίνει αυτό;

Προβλήματα στη σχέση: 

Όταν η σχέση μεταξύ του ζευγαριού έχει ψυχρανθεί, συνήθως η σεξουαλική απομάκρυνση είναι συνεπακόλουθη. Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε, είναι αν είστε ευχαριστημένοι στη σχέση σας.

Άγχος:

Το άγχος αποτελεί έναν από τους βασικότερους λόγους που ο άνθρωπος δεν επιθυμεί να κάνει σεξ, είτε παρουσιάζοντας πλήρη αποχή, είτε μειώνοντας τη συχνότητα. Όταν ένας άνθρωπος βιώνει έντονο άγχος σε οποιοδήποτε κομμάτι της ζωής του, τότε αυτό τον καταβάλλει, τον αδρανοποιεί, βάζει το σώμα σε υπερένταση, άρα και αυξάνει την ψυχική και σωματική κούραση.

Προβλήματα σωματικής & ψυχικής υγείας:

Είναι πολύ φυσιολογικό για όποιον άνθρωπο και σε όποια ηλικία, η σεξουαλική του επιθυμία να μειώνεται έως και να απουσιάζει πλήρως, όταν η σωματική του ή/και ψυχική του υγεία πάσχει.

Αίσθηση συνήθειας:

Είναι αρκετά λογικό να νιώσει κάποιος σε μια σχέση ότι υπάρχει συνήθεια και ότι έχει βολευτεί. Άρα νιώθει ότι δεν χρειάζεται πια να διεκδικεί σεξουαλικά το σύντροφο.

Σπανιότεροι, αλλά σημαντικοί, ψυχικοί παράγοντες είναι επίσης η σεξουαλική κακοποίηση του ατόμου κατά το παρελθόν, καθώς επίσης και η διαταραχή μετατραυματικού στρες (post-traumatic stress disorder-PTSD). Η μειωμένη επιθυμία μπορεί επίσης να αφορά το body-building και διατροφικές διαταραχές (π.χ. ανορεξία).

Αρκετοί είναι δε και αυτοί, που ανησυχούν όταν σε κάποια περίοδο της ζωής τους, νιώσουν ότι η σεξουαλική τους ορμή έχει πέσει και η διάθεση να βρεθούν ερωτικά με το σύντροφό τους είναι μειωμένη.

Η σιωπηρή συμφωνία της σεξουαλικής αποχής, φαίνεται να είναι το πρόσωπο που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια και στον ελληνικό γάμο, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που κάποιος έρχεται να μας επισκεφτεί με αυτό το αίτημα.

Η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία αποτελεί σε αρκετές περιπτώσεις το κουδουνάκι ενός συναγερμού μιας σχέσης που δεν πάει καλά!!

Ίριδα Παπασταθοπούλου
Ψυχολόγος MSc in Psychosexual Therapy
Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.