Πώς να διεκδικήσετε μια ενεργή σεξουαλική ζωή με το πέρας της ηλικίας;

Η ανάγκη έκφρασης της σεξουαλικότητας διατηρείται σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου. Δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης όσον αφορά τη διάθεση ή την ικανότητα κάποιου για σεξουαλική επαφή. Και ενώ με το πέρας της ηλικίας, ο βαθμός σεξουαλικής επιθυμίας, καθώς και η ποιότητα και η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών μπορεί να διαφοροποιούνται και να παρουσιάζουν διακυμάνσεις, έχει φανεί ότι η διατήρηση μιας ενεργούς σεξουαλικής ζωής συσχετίζεται με θετικές συνέπειες τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική υγεία του ατόμου. Πιο συγκεκριμένα, έρευνες έχουν δείξει ότι βελτιώνει την απόδοση της μνήμης, μειώνει το στρες και συμβάλλει θετικά στην ποιότητα της σχέσης με τον σύντροφο.

Με ποιο τρόπο, όμως, μπορεί κανείς να διεκδικήσει μια ενεργή σεξουαλική ζωή;

Προϋπόθεση διατήρησης της σεξουαλικής υγείας είναι η διατήρηση της σωματικής υγείας.

Η σεξουαλική υγεία και η σωματική υγεία χαρακτηρίζονται από μια σχέση αλληλεπίδρασης. Έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει θετική συσχέτιση της κακής σωματικής υγείας με σεξουαλικές δυσλειτουργίες όπως μειωμένη σεξουαλική επιθυμία και μειωμένη διέγερση τόσο στον άνδρα όσο και στη γυναίκα. Χαρακτηριστικά στον άνδρα η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα με καρδιαγγειακές παθήσεις. Επομένως, η διατήρηση ενός υγιούς τρόπου ζωής που περιλαμβάνει φυσική άσκηση, υγιεινό τρόπο διατροφής και περιορισμό του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να συμβάλλει θετικά στη διατήρηση μιας υγιούς σεξουαλικής ζωής.

Επαναπροσδιορισμός της έννοιας του σεξ.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι ετεροφυλόφιλοι ενήλικες στο σεξ έχουν ως στόχο και εστιάζουν στην κολπική διείσδυση, δίνοντας μικρότερη σημασία στα προκαταρκτικά, όπως στοματικό σεξ ή αμοιβαίο αυνανισμό, γεγονός που συνδέεται με μειωμένη σεξουαλική αλλά και σχεσιακή ικανοποίηση. Επομένως, η διεκδίκηση μιας ενεργούς σεξουαλικής ζωής προϋποθέτει συνεχή προσπάθεια και ενδιαφέρον και από τους δύο συντρόφους, εντάσσοντας και εναλλακτικές σεξουαλικές συμπεριφορές, που μπορούν να συμβάλουν στην μεγιστοποίηση της απόλαυσης και εγγύτητας με τον σύντροφο.

Σημασία έχει η ποιότητα και όχι μόνο η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών.

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να υπερεκτιμούν τη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών των άλλων (σύγκριση με άλλα ζευγάρια), με αποτέλεσμα να έχουν την πεποίθηση ότι πρέπει κι οι ίδιοι να διατηρούν την ίδια συχνότητα. Ωστόσο, η συχνότητα δεν ταυτίζεται απαραίτητα με την ποιότητα της σεξουαλικής επαφής και την συνολική σεξουαλική ικανοποίηση (sexual satisfaction). Χαρακτηριστικά έρευνες έχουν δείξει ότι όταν ζευγάρια επιχείρησαν να διπλασιάσουν τη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών επί τούτου (καταναγκαστική σεξουαλική εμπλοκή), ανέφεραν μειωμένη σεξουαλική επιθυμία και ικανοποίηση. Κρίνεται σημαντικό οι σύντροφοι να εστιάζουν στην ποιότητα των σεξουαλικών επαφών, στην επικοινωνία των σεξουαλικών προβληματισμών και επιθυμιών τους, στην ποικιλία της ερωτικής τους ζωής και στην απόλαυση της σεξουαλικής εμπειρίας.

Αγγίξτε το σύντροφο σας.

Το άγγιγμα αποτελεί μέρος της σεξουαλικής σύνδεσης ανάμεσα στους συντρόφους στη διάρκεια της σχέσης, καθώς εκκρίνεται ωκυτοκίνη, μια ορμόνη που ενισχύει το αίσθημα της τρυφερότητας και της εγγύτητας, και κατ’επέκταση και την σεξουαλική επιθυμία. Βρείτε, λοιπόν, τρόπους να ενσωματώσετε στην καθημερινή σας ζωή με τον σύντροφο το άγγιγμα και τα χάδια με διάφορους τρόπους όπως αμοιβαίο μασάζ, αγκαλιές, κράτημα χεριών.

Διδυμοπούλου Αγγελική

Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια CBT

Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.