«Ο σύντροφός μου θέλει πρωκτική διέγερση, είναι ομοφυλόφιλος;»

 

Πρόσφατα κάλεσε στη Συμβουλευτική μας Γραμμή, μια γυναίκα 32 ετών πολύ ταραγμένη, προβληματισμένη και ενώ μιλούσε η φωνή της «έτρεμε». «Ανησυχώ» λέει «πώς γίνεται να με θέλει;», εννοώντας τον 35 χρόνο σύντροφό της, που βγαίνει το τελευταίο διάστημα «και ταυτόχρονα πάνω στη σεξουαλική μας επαφή να μου ζητάει να του κάνω πράγματα πρωκτικά;». Την ρωτάω τι κάνει όταν της ζητάει αυτές τις σεξουαλικές πρακτικές ο σύντροφος «Το κάνω, κάπως με το ζόρι, αλλά ταυτόχρονα έρχονται τόσο έντονες σκέψεις ότι του αρέσουν οι άντρες και ότι δεν είναι νοητικά εδώ στο σεξ». Στο τέλος με ρωτάει τι πρέπει να κάνει, καθώς αυτές οι σκέψεις έχουν επηρεάσει τη σχέση τους, την κάνουν να νιώθει ανεπαρκής, μη ελκυστική, ανήσυχη και θλιμμένη.

Υπάρχει έντονα το στερεότυπο ότι οτιδήποτε εμπλέκει την πρωκτική περιοχή συνδέεται άρρηκτα με τον ομοφυλοφιλικό σεξουαλικό προσανατολισμό και δεν σηκώνει καμία αμφισβήτηση. Ο πρωκτός είναι μια ερωτογενής ζώνη για πολλούς ανθρώπους και αυτό συμβαίνει επειδή είναι μια περιοχή πολύ ευαίσθητη, με πολλές νευρικές απολήξεις, που συνδέονται με τα γεννητικά όργανα και μπορεί να επιφέρει διέγερση και ηδονή. Επίσης, πολλοί άντρες το επιθυμούν καθώς διεγείρεται ο προστάτης (το ορθό φιλοξενεί τον αδένα του προστάτη, όπου μπορεί να έρθει κάποιος σε οργασμό και μόνο από τη διέγερσή του- κάτι που πολλοί δεν γνωρίζουν) και αυτό τους επιφέρει πιο έντονες κορυφώσεις. Ακόμα, τους εξιτάρει το γεγονός ότι δοκιμάζουν νέες σεξουαλικές πρακτικές, που περιλαμβάνουν την ανακάλυψη καινούργιων αισθήσεων. Το γεγονός ότι είναι ταμπού δημιουργεί περισσότερη διέγερση για πολλούς ανθρώπους και το επιζητούν. Το ότι ζητάει αυτή τη σεξουαλική εξερεύνηση ο σύντροφος, μπορεί να δείχνει ότι νιώθει άνετα, οικειότητα και άνεση με την 31χρονη να ανακαλύψουν διαφορετικές πρακτικές μαζί, κάτι που είναι καλό σημάδι για τη σχέση τους.

Πολλοί άνθρωποι θα αναζητήσουν αυτή την ευχαρίστηση απλά και μόνο επειδή προσφέρει έντονη αισθητηριακή ευχαρίστηση. Αν έχετε αμφιβολίες για τον προσανατολισμό του συντρόφου σας, το καλύτερο είναι να τον ρωτήσετε. Στην πραγματικότητα η σεξουαλική ταυτότητα καθορίζεται από το γένος που προσδιορίζονται οι άνθρωποι που μας ελκύουν, όχι από τα μέρη του σώματός μας με τα οποία παίζουμε και αντλούμε ευχαρίστηση.

Είναι δύσκολο να βγάζουμε συμπεράσματα, απλά και μόνο από τις σεξουαλικές πρακτικές και τις φαντασιώσεις κάποιου, ενώ θα μπορούσαμε πιο απλά να τον ρωτήσουμε, να επικοινωνήσουμε μαζί του και να αναρωτηθούμε τι σημαίνει για μας αυτό που μας ζητάει να του κάνουμε, αν θέλουμε. Όταν αναλογιστούμε όλα αυτά, τότε θα συνειδητοποιήσουμε την αξία που έχει να εξετάζουμε όλα τα δεδομένα και τις συνθήκες πριν προβούμε σε γρήγορα συμπεράσματα και τα αφήσουμε να μας επηρεάζουν αρνητικά.

Το σημαντικότερο είναι να νιώθουμε καλά και να αντιδρούμε με σεβασμό στα αιτήματα του σεξουαλικού μας παρτενέρ και να κάνουμε πράγματα μόνο αν δεν παραβιάζουμε τα δικά μας όρια και αν το θέλουμε πραγματικά.

Άραγε γιατί υπάρχει ακόμα τόσο στίγμα όταν οι άνδρες παραδέχονται ότι απολαμβάνουν τη πρωκτική διέγερση;

 

Μαρία Πλουμάκη
Ψυχολόγος – MSc in Clinical Psychosexology
Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.