Γιατί δεν κάνουμε πια σεξ;

Η επικοινωνία είναι το μέσο ενίσχυσης της συναισθηματικής οικειότητας. Μέσα από την επικοινωνία, το ζευγάρι κατανοεί τις ανάγκες, αντιμετωπίζει και επιλύει δυσκολίες και ενισχύει την εμπιστοσύνη μέσα στη συντροφική και σεξουαλική σχέση.

Ποια είναι η σχέση της επικοινωνίας με το σεξ; Επικοινωνώντας τα ζευγάρια μπορούν να ενδυναμώσουν τη σεξουαλική τους σχέση και να αυξήσουν την ικανοποίηση. Με τη σειρά της, η σεξουαλική δραστηριότητα ενισχύει την συναισθηματική σύνδεση, συμβάλει στην εξέλιξη της σχέσης και την διατήρηση της εγγύτητας, με την πάροδο του χρόνου.

Στον αντίποδα, η αδυναμία των ζευγαριών να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά μεταξύ τους μειώνει την οικειότητα και την αμοιβαία δέσμευση, γεγονός που οδηγεί σε συντροφική πλήξη.

Τα προβλήματα επικοινωνίας μπορούν να οδηγήσουν στην αποφυγή του σεξ μέσα σε μια σχέση όταν υπάρχει:

  1. Έλλειψη κατανόησης και σύνδεσης: Όταν η επικοινωνία διακόπτεται, οι σύντροφοι δυσκολεύονται να συνδεθούν συναισθηματικά, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια αίσθηση απόστασης και σταδιακά να μειώνεται η οικειότητα. Έτσι, η επιθυμία και το κίνητρο να προσεγγίσουμε τον σύντροφο σεξουαλικά απομακρύνεται.
  2. Παγίδα των ανεπίλυτων συγκρούσεων: Ο διάλογος αποτελεί το μέσο επίλυσης προβλημάτων που δημιουργούνται στη σχέση. Αν από τη σχέση μας απουσιάζει η αποτελεσματική επικοινωνία τότε οδηγούμαστε σε ανεπίλυτες συγκρούσεις που ολοένα και μας απομακρύνουν. Η ένταση και τα δυσφορικά συναισθήματα μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη σεξουαλική επιθυμία και την προθυμία του ζευγαριού να έρθει κοντά και να απολαύσει τη σεξουαλική του ζωή.
  3. Δυσκολία έκφρασης συναισθημάτων: Ανησυχίες ή τρωτά σημεία μπορούν να καταστήσουν δύσκολη τη διατήρηση της ποιότητας της σχέσης, η οποία συνδέεται στενά με τη σεξουαλική οικειότητα. Αυτή η συναισθηματική αποσύνδεση μπορεί να συμβάλει στη μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας και στην αποφυγή των σεξουαλικών συναντήσεων.
  4. Φόβος απόρριψης: Σε μία σχέση που έχουμε απομακρυνθεί συναισθηματικά μπορεί να διστάζουμε να εκφράσουμε επιθυμίες ή φαντασιώσεις λόγω του φόβου ότι θα κριθούμε ή θα εισπράξουμε απόρριψη. Ίσως περιμένουμε από τον σύντροφο να κάνει την πρώτη κίνηση και έτσι ο ένας να ερμηνεύει ως απόρριψη την υπομονή του άλλου, διατηρώντας έναν φαύλο κύκλο δυσλειτουργίας και αποξένωσης.

Πολλές φορές βλέπουμε ένα ζευγάρι να έχει απομακρυνθεί σεξουαλικά. Στην πραγματικότητα, η σεξουαλική αποξένωση είναι το αποτέλεσμα των προβλημάτων στη σχέση. Η επίλυση των προβλημάτων, τόσο της επικοινωνίας, όσο και της σεξουαλικής ζωής που δεν μας ικανοποιεί πια, προϋποθέτει την επίγνωση του προβλήματος και στη συνέχεια το κίνητρο να προσπαθήσουμε να βρούμε λύση.

Για να έρθουμε πιο κοντά οφείλουμε να μιλάμε μεταξύ μας, μα πρώτα να ακούμε τον σύντροφό μας. Δεν ξεχνάμε πώς μία υγιής σχέση προϋποθέτει συνεργασία, έκφραση αναγκών και προβληματισμών προκειμένου να χτίζουμε μία κοινή πορεία με τον σύντροφό μας.

Δήμητρα Καρυοφύλλη
Κλινική Ψυχολόγος
Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.