Η σεξουαλική μας ζωή ως «εγγυητής» υγείας και ευημερίας

Η σεξουαλική δραστηριότητα είναι μια σημαντική πτυχή των περισσότερων ρομαντικών σχέσεων. Ωστόσο, πολλά ζευγάρια αναφέρουν μείωση της σεξουαλικής δραστηριότητας με την πάροδο του χρόνου και πολλούς λόγους για τους οποίους δεν κάνουν σεξ σε καθημερινή βάση. Εδώ, θα παρουσιάσουμε τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία μας η διατήρηση ενεργής σεξουαλικής ζωής, σε όποια ηλικία και φάση ζωής κι αν βρισκόμαστε.


Η σεξουαλική δραστηριότητα συμβάλλει στην υγεία μας γιατί:


Ενισχύει την σύνδεση και τον δεσμό: Η ωκυτοκίνη, γνωστή και ως «ορμόνη της αγάπης» απελευθερώνεται όταν αγγίζουμε, αγκαλιάζουμε τον σύντροφό μας, αλλά και στη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Ενισχύει την σύνδεση και έχει αγχολυτική και ηρεμιστική δράση. Τα πιο υψηλά επίπεδα της ορμόνης στη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας τα συναντάμε την στιγμή του οργασμού.


Δημιουργεί συναισθήματα ευφορίας: Η αύξηση της ωκυτοκίνης έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των ενδορφινών. Οι ενδορφίνες έχουν ευφορική και αναλγητική δράση. Εκκρίνονται σε μεγάλες ποσότητες όταν περνάμε ευχάριστες στιγμές, όπως κατά τη σεξουαλική επαφή, κυρίως στον οργασμό. Δημιουργούν αίσθημα δεσμού, άνεσης, εμπιστοσύνης και ικανοποίησης. Η αύξηση των επιπέδων ενδορφίνης κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας θεωρείται ότι συμβάλλει στο δέσιμο και την προσκόλληση μεταξύ των συντρόφων.


Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου: Μέσα από έρευνες έχει φανεί ότι το σεξ και ο οργασμός βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου. Έπειτα από την έκκριση των ορμονών που μας προσφέρουν συναισθήματα χαλάρωσης, ικανοποίησης και ευτυχίας επέρχεται πιο εύκολα ο ύπνος και μάλιστα είναι πιο ποιοτικός. Άλλωστε μην ξεχνάμε, ότι ο ύπνος αποτελεί βασικό παράγοντα της υγείας και της λειτουργίας του οργανισμού μας.


Ενισχύει το ανοσοποιητικό: Το σεξ αποτελεί μία δραστηριότητα που ενεργοποιεί τους μυς του σώματος, ενισχύει την καρδιακή λειτουργία, καθώς ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση αυξάνονται, προκαλώντας αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος σε όλο το σώμα. Μάλιστα, ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν αυξημένα επίπεδα ανοσοσφαιρίνης Α (μία από τις πέντε τάξεις αντισωμάτων που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανοσία του οργανισμού) έπειτα από τη σεξουαλική επαφή.


Καταληκτικά, η σεξουαλική επαφή μπορεί να συμβάλλει στην υγεία και την ευεξία. Η διατήρηση της ενεργής σεξουαλικής ζωής έχει οφέλη τόσο για την ψυχική, όσο κα για την σωματική υγεία. Το σεξ δίνει χαρά και ικανοποίηση! Όταν ο εγκέφαλός μας χαίρεται, τότε ζούμε και υπάρχουμε, η αυπνία υποχωρεί και το ανοσοποιητικό τροφοδοτείται. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα υψηλά επίπεδα οικειότητας συσχετίζονται αρνητικά με την κατάθλιψη και θετικά με τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και την καρδιαγγειακή υγεία.

Δήμητρα Καρυοφύλλη
Κλινική Ψυχολόγος
Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.