Κάνναβη και ψύχωση

Πολλές χώρες έχουν νομιμοποιήσει τη χρήση κάνναβης, προκαλώντας ανησυχίες που επικεντρώνονται στο κατά πόσο το γεγονός αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της χρήσης της και συνεπακόλουθα την αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας που σχετίζονται με αυτήν. Οι επιδημιολογικές μελέτες υποστηρίζουν την ύπαρξη αιτιώδους συνάφειας μεταξύ της χρήσης κάνναβης και της ψυχωτικής διαταραχής.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Psychiatry ανέδειξε ότι υπάρχουν υψηλότερες πιθανότητες εμφάνισης ψυχωτικής διαταραχής σε εκείνους που κάνουν βαριά χρήση κάνναβης, ως προς τη συχνότητα αλλά και την χρήση κάνναβης υψηλής περιεκτικότητας. Ως κάνναβη υψηλής περιεκτικότητας θεωρείται αυτή που περιέχει πάνω από 10% τετραϋδροκανναβινόλη (THC). Στην Ολλανδία βρέθηκε κάνναβη με περιεκτικότητα έως 67% σε THC, στο Λονδίνο η μέση περιεκτικότητα ήταν 14%, ενώ στην Ιταλία, στη Γαλλία και στην Ισπανία η περισσότερη κάνναβη έχει THC κάτω του 10%.

 Τα κυριότερα συμπεράσματα της μελέτης δείχνουν ότι οι πιθανότητες εμφάνισης ψυχωτικής διαταραχής μεταξύ των καθημερινών χρηστών κάνναβης ήταν 3,2 φορές υψηλότερες, ενώ οι πιθανότητες μεταξύ εκείνων που χρησιμοποιούσαν κάνναβη υψηλής περιεκτικότητας ήταν 1,6 φορές μεγαλύτερες από ό,τι για τους υπόλοιπους χρήστες. Εκτιμήθηκε ότι κατά μέσο όρο το ένα πέμπτο (20%) των νέων περιστατικών ψύχωσης πιθανώς συνδέεται με την καθημερινή χρήση κάνναβης.

Ταυτόχρονα, η έναρξη χρήσης κάνναβης πριν από την ηλικία των 15 ετών αύξησε ελαφρώς τις πιθανότητες για ψυχωσική διαταραχή, σε αναλογία με την συχνότητα χρήσης ή την ισχύ της κάνναβης που χρησιμοποιείται. Οι συμμετέχοντες που χρησιμοποίησαν την κάνναβη υψηλής περιεκτικότητας καθημερινά είχαν 4 φορές υψηλότερες πιθανότητες ψύχωσης σε ολόκληρο το δείγμα. Φάνηκε επίσης ότι η καθημερινή χρήση κάνναβης υψηλής περιεκτικότητας συσχετίστηκε με διπλασιασμό στην πιθανότητα εμφάνισης ψυχωσικής διαταραχής.

Ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η σχέση κάνναβης και ψύχωσης μπορεί να είναι διπλής κατεύθυνσης, δηλαδή όχι μόνο η κάνναβη να οδηγεί σε ψύχωση, αλλά και το αντίστροφο, δηλαδή η ψύχωση να ευνοεί τη χρήση κάνναβης. Για παράδειγμα, μελέτες που χρησιμοποιούν γενετικά δεδομένα έχουν βρει στοιχεία ενδεχομένως συμβατά με την κοινή γενετική αιτιολογία μεταξύ του κινδύνου ψύχωσης και της πιθανότητας χρήσης κάνναβης.

Πρόσφατη μελέτη ζήτησε από τους συμμετέχοντες να καταγράψουν τη χρήση της κάνναβης πριν από την πρώτη διάγνωση των ψυχωτικών επεισοδίων τους και κατέληξε ότι είναι πιθανό να υπήρχαν υποκλινικά συμπτώματα πριν από την έναρξη χρήσης της κάνναβης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν συσχετίσεις και προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Οι εθιστικές διαταραχές επηρεάζουν αρνητικά τη σεξουαλική λειτουργία των χρηστών. Πιο συγκεκριμένα, αξίζει να αναφερθεί ότι η υπερβολική χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών συμβάλλουν στην εμφάνιση ή την επιδείνωση σεξουαλικών δυσλειτουργιών όπως μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, στυτική δυσλειτουργία και πρόωρη ή ανεσταλμένη εκσπερμάτιση.