Πώς «εγκλωβίζεται» ένα ζευγάρι στη σιωπή και πώς μπορεί να βοηθηθεί;

Στην εποχή στην οποία ζούμε με τους ταχύτατους ρυθμούς και τις υψηλές απαιτήσεις, οι συντροφικές-ερωτικές σχέσεις διαταράσσονται από διάφορα ζητήματα όπως οικονομικές και επαγγελματικές προκλήσεις, παρεμβάσεις τρίτων, τα παιδιά, σεξουαλικά προβλήματα, που οδηγούν σε εντάσεις και συγκρούσεις.

Με την πάροδο του χρόνου και τις δυσκολίες της καθημερινής συμβίωσης σε ένα ζευγάρι, ο έρωτας, η αγάπη, ο θαυμασμός δίνουν τη θέση τους στην επικριτικότητα, τον θυμό, την απογοήτευση, τα αισθήματα παραμέλησης, την αδιαφορία. Ο κάθε σύντροφος «κουβαλάει» το δικό του συναισθηματικό φορτίο και την ανάγκη να ικανοποιηθούν οι δικές του ανάγκες, ενώ γίνεται όλο και πιο δύσκολο να συναισθανθεί τις ανάγκες του άλλου.

Αυτό αντανακλά την εγωπαθητική στάση των συντρόφων, που δυσκολεύονται να δείξουν ενσυναίσθηση, δηλαδή να «μπουν στα παπούτσια του άλλου». Συχνά, νιώθουν ότι δεν καταλαβαίνει ο ένας τον άλλον, ότι έχουν υπερβολικές απαιτήσεις, και έτσι, συνέχεια υπάρχουν παράπονα, αρνητική διάθεση, σπασμωδικές αντιδράσεις, που τους απομακρύνουν συναισθηματικά, αλλά και σεξουαλικά.

Σταδιακά, οι συγκρούσεις δίνουν την θέση τους στην ψυχρότητα και την απόσταση, καθώς οι σύντροφοι σκέφτονται «τι νόημα έχει να μιλήσω; Όλο τα ίδια λέμε και δεν αλλάζει τίποτα…δεν με ακούει…δεν με υπολογίζει…». Συχνά, φοβούνται την ένταση που μπορεί να προκύψει από μια ανοιχτή συζήτηση, ενώ νιώθουν ότι “αν μιλήσω, θα ξεσπάσει ξανά καυγάς…”.Καταλήγουν, λοιπόν, να μην μοιράζονται αυτά που σκέφτονται και να αποφεύγουν να εκφράσουν τα συναισθήματα τους, υιοθετώντας μια στάση σιωπής.

Η σιωπή είναι μια βολική επιλογή για το ζευγάρι, που αναβάλλει την αντιμετώπιση του προβλήματος και αποφεύγει την ευθύνη για την εξέλιξη της σχέσης. Ωστόσο, αυτό οδηγεί σε αποξένωση, καθώς οι σύντροφοι απομονώνονται στον εαυτό τους, εγκλωβίζονται στα προβλήματα και η σχέση τους γίνεται απλώς συνύπαρξη χωρίς ψυχική επαφή.

Πώς μπορεί να βοηθηθεί ένα ζευγάρι που ζει σε μια “σχέση σιωπής”;

  1. Μοιραστείτε με το σύντροφο σας τους προβληματισμούς και τα συναισθήματα σας, χωρίς να εγκλωβίζεστε στον φόβο για το πώς θα αντιδράσει ή τι θα σκεφτεί.
  2.  Ακούστε με προσοχή, χωρίς να τον διακόπτετε ο ένας τον άλλον, προσπαθώντας να κατανοήσετε τους λόγους για τους οποίους μπορεί να αισθάνεστε δυσφορικά.
  3. Αποφύγετε το χρεωστικό λόγο και μην μένετε προσκολλημένοι σε παρελθοντικές καταστάσεις, αποφεύγοντας φράσεις όπως «εσύ το ξεκίνησες…εσύ φταις…».
  4. Αναζητήστε μαζί τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής και σεξουαλικής υγείας, με σκοπό την ενίσχυση των στοιχείων της σχέσης σας τα οποία σας κρατούν μαζί και την βελτίωση εκείνων που σας κάνουν να δυσφορείτε.

Αγγελική Διδυμοπούλου

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια CBT

Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.