Τι κάνουμε όταν θέλουμε περισσότερη σεξουαλική επαφή από ότι το ταίρι μας;

Η επιθυμία για σεξουαλική επαφή διαφέρει από άτομο σε άτομο, μπορεί να αλλάζει σε διαφορετικές καταστάσεις, περιόδους, με τη διάθεση μας και με τις ορμόνες μας. Μπορεί ένα διάστημα που εμείς θέλουμε πιο συχνή σεξουαλική επαφή, να μην θέλει ο σύντροφός μας και οι πιθανότητες γι’ αυτό αυξάνονται όσο είμαστε σε μια μακροχρόνια σχέση. Αυτή η κατάσταση μπορεί να επιφέρει δυσαρέσκεια, να μας απομονώσει και να επηρεάσει σημαντικά τη σχέση μας. Επομένως, είναι σημαντικό να δούμε πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση, όταν η επιθυμία μας είναι περισσότερη από αυτή που έχει το ταίρι μας.

1) Συνειδητοποιούμε ότι δεν υπάρχει ένα επίπεδο επιθυμίας που είναι φυσιολογικό και αν βιώνουμε μεταβολές, δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι αρνητικό για τη σχέση μας.
2) Συνειδητοποιούμε ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε και να ορίσουμε εμείς την επιθυμία του άλλου, γιατί αυτό μας γεμίζει προσδοκίες που θα μείνουν ανεκπλήρωτες. Μπορούμε, όμως, να προσπαθήσουμε να διαχειριστούμε αυτή την ασυμφωνία επιθυμίας με έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο.
3) Κατανοούμε για ποιο λόγο θέλουμε τη σεξουαλική επαφή. Αν αντιληφθούμε ότι η σεξουαλική πράξη δεν επιζητά την απόλαυση και τη συναισθηματική σύνδεση, αλλά για παράδειγμα την επιβεβαίωση λόγω ανασφάλειας, τότε χρειάζεται να μας προβληματίσει.
4) Δουλεύουμε με το σύντροφό μας σαν ομάδα και βρίσκουμε έναν τρόπο που ευχαριστεί και τους δύο μας.
5) Εξασκούμαστε στο να μην κρίνουμε το ταίρι μας όταν δεν επιθυμεί επαφή, καθώς γεμίζουμε με αρνητικά συναισθήματα και αυτό μπορεί να επιφέρει μείωση της επιθυμίας.
6) Προσπαθούμε να καταλάβουμε πώς νιώθει, τι περνάει αυτό τον καιρό το ταίρι μας που μπορεί να επηρεάζει τη διάθεσή του για σεξουαλική επαφή.
7) Δοκιμάζουμε διαφορετικά πράγματα. Παίζουμε, χωρίς να πιέζουμε για σεξουαλική επαφή, δίνοντάς μας την ευκαιρία να απολαύσουμε ένα διαφορετικό τρόπο διασκέδασης.

Το να θέλουμε περισσότερη σεξουαλική επαφή είναι φυσιολογικό, όταν, όμως, αυτή η επιθυμία προκαλεί προβλήματα στην καθημερινότητάς μας (πίεση, άγχος) και μας κάνει να την επιζητούμε καταναγκαστικά, τότε αξίζει να ασχοληθούμε με αυτή και να ζητήσουμε βοήθεια.

Άρθρο- Πλουμάκη Μαρία
Ψυχολόγος – MSc in Clinical Psychosexology
Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.