Καθώς έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του έτους 2024, θελήσαμε να μελετήσουμε τις καταγραφές από τα αιτήματα που δεχτήκαμε, ανώνυμα, στη Συμβουλευτική Γραμμή Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας. Συνολικά δεχτήκαμε 1.157 τηλέφωνα, από τα οποία σε ποσοστό 61% καλούσε ο άνδρας.
Στο άρθρο αυτό θα γίνει αναφορά σε κάποια από τα πιο συνηθισμένα αιτήματα, που μας απασχόλησαν το τελευταίο εξάμηνο.
Όπως φαίνεται και στο γράφημα το πιο συχνό αίτημα ήταν η στυτική δυσλειτουργία , που περιγράφει την δυσκολία ενός άνδρα να επιτύχει ή να διατηρήσει μία επαρκή στύση, μέχρι την ολοκλήρωση της σεξουαλικής επαφής. Δεν είναι σπάνιες οι φορές, που ιδιαίτερα σε μεγαλύτερες ηλικίες, μετά τα 55 έτη, καλεί η σύζυγος αναζητώντας μία λύση για το πρόβλημα του άνδρα της, όταν ο ίδιος αρνείται να αναζητήσει βοήθεια.
Για τους νεότερους όμως, είναι σημαντικό να αναφερθούμε στο άγχος σεξουαλικής επίδοσης, ίσως το πιο μεγάλο πρόβλημα ενός νέου άνδρα, ιδιαίτερα όταν ξεκινάει τη σεξουαλική του ζωή. Ένας στους δύο άνδρες μπορεί να χάσει τη στύση του σε μία επαφή είτε επειδή αποσπάστηκε η προσοχή του, είτε επιθυμεί έντονα την γυναίκα που έχει απέναντί του και φυσικά επειδή θέλει να προσφέρει οργασμό στη σύντροφό του. Στις περιπτώσεις αυτές υπάρχει ο κίνδυνος να ξεκινήσει ένας φαύλος κύκλος της στυτικής αποτυχίας…που, όμως, μπορεί να επιλυθεί με την κατάλληλη βοήθεια!
Υπάρχει συζήτηση σχετικά με το εάν η στυτική δυσλειτουργία αυξάνεται σε νεότερους άνδρες, πιθανώς λόγω παραγόντων όπως η διαδικτυακή πορνογραφία, που αποτελεί ένα συχνό ζήτημα της σύγχρονης εποχής, με πολλούς άνδρες να εθίζονται σε ερωτικές ταινίες, κάτι που απασχόλησε το 5% των θεμάτων, που συζητήθηκαν στη Συμβουλευτική Γραμμή. Στο πορνογραφικό υλικό συνήθως πρωταγωνιστούν νεαρές γυναίκες με αψεγάδιαστα κορμιά και αντίστοιχα άνδρες με εξαιρετικές αντοχές και επιδόσεις, συνεπώς τα πρότυπα που δημιουργούνται σαφώς και απέχουν από τον ρεαλισμό. Αυτό μπορεί να φέρει αντιμέτωπο τον άνδρα με δυσκολίες στην πραγματική σεξουαλική επαφή, με επίσης συχνό πρόβλημα την ανεσταλμένη εκσπερμάτιση, που τα προηγούμενα χρόνια δεν συναντούσαμε τόσο συχνά, ενώ στην Γραμμή μας αναφέρεται σε ποσοστό 10%. Τα παθολογικά σημάδια αρχίζουν όταν η έκθεση στο πορνογραφικό υλικό είναι πολύ συχνή και όταν η αυτοϊκανοποίηση θεωρείται πολύ πιο απολαυστική από την πραγματική σεξουαλική επαφή.
Στο 13% των περιπτώσεων συναντάμε την υποτονική επιθυμία, ένα σεξουαλικό πρόβλημα που πολύ πιο συχνά βλέπουμε στη γυναίκα και λιγότερο συχνά στον άνδρα, ιδιαίτερα όσο πλησιάζει η περίοδος της εμμηνόπαυσης, αλλά και της ανδρόπαυσης ένα θέμα που συζητάται λιγότερο σε σύγκριση με την αντίστοιχη ηλικιακή περίοδο και φάση ζωής στη γυναίκα, κάτι που μπορεί να αποθαρρύνει έναν άνδρα που διανύει τη μέση προς τρίτη ηλικία να μιλήσει γι’ αυτό. Γενικότερα, όμως, ανεξαρτήτου ηλικίας, η μειωμένη επιθυμία συχνά αποτελεί την κορυφή ενός παγόβουνου που κρύβει άλλα αίτια από πίσω, συγκρούσεις στην οικογένεια, εργασιακό στρες, κατάθλιψη, είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που οφείλουμε να εξετάσουμε προκειμένου να στραφούμε στον εντοπισμό του πυρήνα του προβλήματος.
Συνεχίζοντας, το 15% αφορούσε πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ζευγάρι, όπως η απιστία, που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ακούμε την αγωνία του απατημένου συντρόφου για το αν η σχέση μπορεί να σωθεί έπειτα από ένα τέτοιο γεγονός. Συχνά, στην απιστία δεν έχεις παρά να ρωτήσεις τον άνθρωπο που νιώθει προδομένος αν θέλει το σύντροφό του ακόμα, αν τον αγαπάει, αν τον ποθεί και αν θέλει να προσπαθήσει. Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος. Υπάρχει η επιλογή και επιθυμία. Βέβαια, αυτό δεν αναιρεί τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα ζευγάρι στην νέα αρχή που θα κάνει μετά από το σοκ της αποκάλυψης, αλλά και οι σκέψεις που θα τον ακολουθούν συγκρίνοντας τον εαυτό με εκείνον τον άλλον ή την άλλη.
Μέσα από τη Γραμμή δίνεται η ευκαιρία σε κάθε άνθρωπο, να κάνει το πρώτο βήμα αναζητώντας θεραπευτική λύση για το πρόβλημά του. Εάν αισθάνεστε ότι σε κάποιο πρόβλημα από τα παραπάνω βλέπετε τον εαυτό σας, σταματήστε να εγκλωβίζεστε σε αυτό και αναζητήστε ενεργά λύση, μόνοι ή μαζί με το σύντροφό σας.
Κάθε ψυχική δυσκολία και σεξουαλική δυσλειτουργία μπορεί να παγιδεύσει τον άνδρα, τη γυναίκα, το ζευγάρι και να φέρει ψυχρότητα, εχθρότητα, σιωπή, ντροπή, θυμό διαιωνίζοντας την κατάσταση, εάν δεν κινητοποιηθούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό…
Δήμητρα Καρυοφύλλη
Κλινική Ψυχολόγος
Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.
Ακολουθήστε μας στους λογαρισμούς μας στα Social Media ώστε να μαθαίνετε γρήγορα και εύκολα όλα τα νεότερά μας: Facebook , Instagram , LinkedIn