Φίμωση

Φίμωση

 

Φίμωση είναι η αδυναμία έλξης της ακροποσθίας (του δέρματος που καλύπτει τη βάλανο του πέους) προς τα πίσω (προς τη βάση του πέους) ώστε να έχουμε πλήρη αποκάλυψη της βαλάνου (κεφαλή) του πέους. Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει στένωση της ακροποσθίας, συγγενής ή επίκτητη.

Η φίμωση μπορεί να εμφανίζεται από την αρχή (πρωτοπαθής) ή κατά τη διάρκεια της ζωής του άνδρα (δευτεροπαθής) και τότε μπορεί να οφείλεται:

  1. σε κακή υγιεινή του πέους, με αποτέλεσμα την εμφάνιση υποτροπιάζουσων φλεγμονών (βαλανοποσθίτιδων) βακτηριδιακών ή μυκητιασικών,
  2. σε επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς της ακροποσθίας κατά τη σεξουαλική επαφή,
  3. σπανιότερα σε δερματολογικές παθήσεις του πέους,
  4. στον σακχαρώδη διαβήτη, για τον οποίο θα πρέπει πάντα να ελέγχεται ο άνδρας με δευτεροπαθή φίμωση.

Η διάγνωση της φίμωσης γίνεται άμεσα από εξειδικευμένο ουρολόγο-ανδρολόγο και δεν απαιτεί πολλές εξετάσεις από την πλευρά του άνδρα. Σε κάθε περίπτωση:

  1. λαμβάνεται ένα αναλυτικό ιστορικό του προβλήματος,
  2. πραγματοποιείται κλινική εξέταση.

Η θεραπεία της φίμωσης είναι:

  1. φαρμακευτική (τοπική θεραπεία με αλοιφή σε αρχικά στάδια ή όταν η φίμωση οφείλεται σε δερματολογική πάθηση),
  2. χειρουργική (όταν αρχίζει να αναπτύσσεται ουλώδης ιστός και το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του).

Η βασική χειρουργική επέμβαση που εφαρμόζεται στη φίμωση είναι η περιτομή. Αφαιρείται το στενωμένο τμήμα της ακροποσθίας (δακτύλιος) και το πλεονάζον δέρμα, και γίνεται πλαστική αποκατάσταση της περιοχής. Γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία και ο ασθενής μετά από λίγες ώρες επιστρέφει στο σπίτι του.

Στο χώρο μας χρησιμοποιούμε τις πιο σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης της φίμωσης οι οποίες εξασφαλίζουν τα καλύτερα και πιο άμεσα αποτελέσματα. Η θεραπεία της φίμωσης προσφέρει άμεση ανακούφιση από τον πόνο που προκαλούσε η στύση επιτρέποντας στον άνδρα να λειτουργήσει και πάλι σεξουαλικά χωρίς πρόβλημα.

Στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του Ι.Ψ.Σ.Υ διατίθεται επίσης δωρεάν σε ψηφιακή μορφή το βιβλίο (e-book) «Ανδρολογία και Σεξουαλικότητα:120 ερωτήσεις-απαντήσεις», όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν για περισσότερες πληροφορίες.

Ανδρολογία και Σεξουαλικότητα, 120+1 ερωτήσεις-απαντήσεις

  • 1.Client
  • 2.Share