Διακοπές: γιατί ερχόμαστε σε συγκρούσεις και 3 τρόποι να τις επιλύσουμε

Διακοπές είναι η όαση μέσα στο τρέξιμο, τις ευθύνες, τις δυσκολίες, τις υποχρεώσεις και τον καθημερινό παλμό της ζωής. Είναι η παύση, μία ανάσα ξεκούρασης και χαράς. Επιλέγουμε να είμαστε μαζί με κοντινούς μας ανθρώπους, τον σύντροφό μας, την οικογένειά μας, τα παιδιά μας. Βέβαια υπάρχουν και περιπτώσεις που κάποιος επιλέγει να κάνει διακοπές μόνος του.

Σε αυτές τις μοναδικές μέρες, που ξεφεύγουμε από την ρουτίνα της πόλης, απολαμβάνουμε τη θάλασσα και τον ήλιο, δεν μετράμε με άγχος τα λεπτά και τις ώρες που κυλούν, μοιάζει να μην «χωρούν» γκρίνιες και παράπονα. Δεν είναι λίγες οι φορές, όμως, που ενώ είμαστε σε διακοπές,  οι παραξενιές και οι εντάσεις εισχωρούν ανάμεσά μας. Ακόμα περισσότερο, όταν η συντροφική μας σχέση περνάει περίοδο κρίσης, οι διακοπές μπορεί να αποτελούν μία πιεστική συνθήκη.

Είναι, άραγε, ότι δεν εκτιμάμε την στιγμή;

Πράγματι, οι διακοπές με σύντροφο ή με φιλικά πρόσωπα μπορούν να «φέρουν» συγκρούσεις. Από τη μία, αποτελεί προσδοκία για όλους να περάσουν καλά, από την άλλη, το πρόγραμμα χαλάρωσης ή και εξερεύνησης, που επιλέγει καθένας μας, μπορεί να μην συμπίπτει με του άλλου και η ολοήμερη τριβή «αναδύει» προβλήματα. Όποιοι κι αν είναι οι λόγοι που χαλάει η διάθεσή μας, είναι σημαντικό να βρούμε λύσεις και να επαναφέρουμε την ηρεμία.

Τι μπορώ να κάνω;

1. Δεν ξεχνάω τον σκοπό μου: Οι διακοπές, ιδιαίτερα στις δύσκολες περιόδους που διανύουμε, έχοντας περάσει μία τριετή πανδημία με καλοκαίρια που υπήρχε στο μυαλό ο φόβος της μόλυνσης, αποτελούν μία περίοδο ξεκούρασης. Οφείλουμε να μην ξεχνάμε πως είναι στο χέρι μας να εκμεταλλευτούμε, χωρίς εντάσεις και δυσάρεστες κουβέντες, αυτές τις στιγμές. Γι’ αυτό άλλωστε έχουμε πάει διακοπές.

2. Επικοινωνώ με ηρεμία: Ο διάλογος μας φέρνει πάντα ένα βήμα πιο κοντά στη λύση. Αν σκεφτούμε, οι συγκρούσεις έρχονται όταν ένας από τους δύο ή και οι δύο χάνουμε την ψυχραιμία μας ή την ευγένειά μας. Μιλάω για τα συναισθήματά μου, τις προσδοκίες και ανησυχίες που μπορεί να έχω. Τα περισσότερα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν, εάν συζητήσω με σεβασμό και δεν χρεώσω, εχθρικά, τον σύντροφό μου.

3. Αναλαμβάνω την ευθύνη μου: Σε μία σχέση φταίνε πάντα και οι δύο; Αλήθεια ή ψέμα; Στις περισσότερες περιπτώσεις μία κατάσταση δεν μπορεί να είναι άσπρο ή μαύρο, έτσι έχει νόημα να σκεφτόμαστε πάντα και τις δύο πλευρές. Εάν έχουμε κάνει λάθος το αναγνωρίζουμε και προχωράμε. Εάν εμείς οι ίδιοι δεν παρατηρούμε τα δικά μας λάθη, πώς περιμένουμε από έναν άλλο άνθρωπο να το κάνει;

Αν δεν απολαμβάνουμε τις διακοπές μας μαζί, σαν ζευγάρι, σαν σύντροφοι, είναι σημαντικό να σκεφτούμε τι είναι αυτό που φταίει, τι πυροδοτεί τις εντάσεις μας, κι αν θέλουμε να συνεχίσουμε μαζί, τότε να προσπαθήσουμε να βελτιωθούμε, να επικοινωνήσουμε και να ακούσουμε ενεργητικά ο ένας τον άλλον.

Οι διακοπές είναι μία ευκαιρία να αφήσουμε τα κινητά στην άκρη, να κοιτάξουμε τον σύντροφό μας, να συζητήσουμε για θέματα που μας αρέσουν, να μοιραστούμε τις προσδοκίες μας, αλλά και να σιωπήσουμε απολαμβάνοντας τον ήχο του κύματος,  να συναποφασίσουμε πώς θέλουμε να περάσουμε τον χρόνο μας και ποιες δραστηριότητες μας γεμίζουν και τους δύο, αλλά και να κάνουμε αμοιβαίες υποχωρήσεις. Αν έχουμε παιδιά, να μοιραστούμε τις ευθύνες και να συνεργαστούμε. Να ευχαριστηθούμε τον χρόνο με τα παιδιά μας, που είναι ευκαιρία να τα δούμε περισσότερο απ’ ότι επιτρέπουν οι εργασιακές πιέσεις της ζωής.

Αν αυτό το καλοκαίρι κάνετε κάποιο ταξίδι, φροντίστε να το απολαύσετε, όπως σας αξίζει!

“Το ταξίδι, όπως και η αγάπη, εκφράζει μια απόπειρα να μετατρέψουμε το όνειρο σε πραγματικότητα.” Alain de Botton (Ελβετός συγγραφέας)

Δήμητρα Καρυοφύλλη
Κλινική Ψυχολόγος
Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.