Με θέλει ο σύντροφός μου; 3 σημεία που θα μου δώσουν την απάντηση

Συχνά, ακούμε προβληματισμένους ανθρώπους να απευθύνονται σε εμάς ψάχνοντας την απάντηση στο εάν τους επιθυμεί το ταίρι τους. Μία σχέση αποτελείται από άθροισμα συμπεριφορών, συναισθημάτων, ψυχικής σύνδεσης που αναπτύσσεται ανάμεσα στους δύο συντρόφους και πάνω απ’ όλα της επικοινωνίας. Τα μηνύματα που λαμβάνει ο ένας από τον άλλον είναι πολλά και αφορούν, τόσο την λεκτική, όσο και την μη λεκτική επικοινωνία, γνωστή ως «γλώσσα του σώματος».

Πόσο πιθανό είναι να μας δώσει την απάντηση, στο αν μας θέλει ο σύντροφό μας, ένας τρίτος άνθρωπος;

Υπάρχουν συμπεριφορές που μπορεί να γίνουν αντιληπτές από τρίτους και τελικά η γνώμη και η συμβουλή οικείων προσώπων είναι σημαντική για εμάς και πολλές φορές εξαιρετικά χρήσιμη. Στην πραγματικότητα, όμως, εάν θέλω να καταλάβω εάν με καλύπτει η σχέση μου ή η συναναστροφή μου με έναν άνθρωπο, οφείλω να κοιτάξω το τι αισθάνομαι εγώ ο ίδιος.

Τα 3 σημεία «κλειδιά» που δεν πρέπει να αγνοήσουμε:

1. Αν καλύπτονται οι ανάγκες μου: Δεν είναι λίγες οι φορές που ένα άτομο μένει παθητικά σε μία σχέση, εισπράττοντας συμπεριφορές, που όχι μόνο δεν καλύπτουν τις ανάγκες του, αλλά το ταλαιπωρούν ψυχικά. Εάν βρίσκομαι δίπλα σε κάποιον που δεν ενδιαφέρεται να μου καλύψει τις ανάγκες, όποιες κι αν είναι αυτές (συναισθηματικές, σεξουαλικές, συντροφικές), αυτό από μόνο του αποτελεί ένα μήνυμα και μία ορατή ένδειξη ότι πρέπει να ξανασκεφτώ τους λόγους που παραμένω σε μία τέτοια συνθήκη.

2. Αν υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός: Η εκτίμηση που εισπράττω από τον σύντροφο, είναι ένα θετικό συναίσθημα ή/και πράξεις που εκδηλώνονται και δείχνουν τον σεβασμό μέσα στη σχέση. Εάν ο σύντροφος σας μιλάει απότομα ή/και υποτιμητικά, δεν σας ακούει, δεν ενδιαφέρεται για το πώς αισθάνεστε, είναι πολύ πιθανό να βρίσκεστε σε μία κακοποιητική συναισθηματικά σχέση. Η συναισθηματική κακοποίηση αποτελεί μία προσπάθεια του συντρόφου να ελέγξει τα συναισθήματα και τις πράξεις μας, υπονομεύοντας την αίσθηση του εαυτού μας και την αυτοπεποίθησή μας.

3. Αν παίρνουμε μαζί αποφάσεις: Μία σχέση προϋποθέτει συνεργασία και κοινή διαδρομή, στόχους και αμοιβαίες προσπάθειες που «τρέφουν» τον δεσμό και μας κάνουν ευτυχισμένους στο μαζί. Εάν υπάρχει ανισορροπία ως προς το ποιος παίρνει αποφάσεις (πχ. το μέρος που επιθυμούμε να πάμε βόλτα, διακοπές, να επιλέξουμε που θα μετακομίσουμε μαζί, να μοιράσουμε υποχρεώσεις) και παραμελείται ο ένας σύντροφος συστηματικά, αυτό αποτελεί σημάδι προβλήματος.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν σημεία «καμπανάκια» που πολύ έκδηλα μας ωθούν στο να σκεφτούμε ξανά την σχέση μας και τις επιλογές μας. Η απάντηση στο εάν μας θέλει ο σύντροφος πρέπει να στραφεί τον εαυτό μας και να γίνει «Πώς αισθάνομαι μέσα στη σχέση μου;», «Τι με κρατάει;», «Νιώθω ότι ο σύντροφός μου με θέλει δίπλα του και με εκτιμάει;».

Το να επιθυμώ έναν άνθρωπο στη ζωή μου σημαίνει πως τον ποθώ, τον σέβομαι και τον υπολογίζω. 

Καταληκτικά, η ικανοποίηση που αντλούμε από μία σχέση προκύπτει από τη δική μας υποκειμενική αξιολόγηση, το βίωμα και τα συναισθήματά μας. Κανένας δεν μπορεί να μας δώσει μία απάντηση σε ένα ερώτημα που εμείς οι ίδιοι πολλές φορές εθελοτυφλώντας αγνοούμε και αναζητάμε αλλού. Να θυμάστε πως ο σεβασμός και η επικοινωνία αποτελούν τον πυλώνα μίας υγιούς συναναστροφής και σχέσης.

Σέβομαι τον εαυτό μου, ακούω τις ανάγκες μου και διεκδικώ την ευτυχία μου!

Δήμητρα Καρυοφύλλη
Κλινική Ψυχολόγος
Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.