Η χρήση του διαδικτύου στην εφηβεία

Αδιαμφισβήτητα, ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας, όπου τα κινητά, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και το διαδίκτυο αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, ειδικά της καθημερινότητας των εφήβων. Μέσα σε αυτή την πραγματικότητα, οι έφηβοι καλούνται να βρουν τον τρόπο να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο ως ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο γνώσης και διασύνδεσης, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τους κινδύνους που ο διαδικτυακός κόσμος ελλοχεύει. Ως γονείς στην κοινωνία της τεχνολογίας, βρίσκεστε αντιμέτωποι με την πρόκληση του να καθοδηγήσετε τα παιδιά σας σε μια ισορροπημένη χρήση, προστατεύοντάς τα ταυτόχρονα από τους διαδικτυακούς κινδύνους.

Προκειμένου να κατευθυνθεί ο έφηβός σας στην ορθή χρήση, είναι αναγκαίο πρωτίστως να τον ενημερώσετε για τους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο: μιλήστε του για τους πιο “απλούς” (παραμέληση υποχρεώσεων και δραστηριοτήτων, απομόνωση από την οικογένεια και τους φίλους) μέχρι τους πιο σύνθετους (υποκλοπή προσωπικών στοιχείων, αποπλάνηση, εθισμός) διαδικτυακούς κινδύνους. Όταν είστε σίγουροι πως ο έφηβος έχει κατανοήσει τους κινδύνους που εγκυμονεί η αλόγιστη χρήση, συμφωνήστε μαζί του σε σαφείς και ξεκάθαρους κανόνες χρήσης του διαδικτύου, οριοθετώντας τόσο ως προς την ποσότητα, όσο και ως προς την ποιότητα της χρήσης.

Θα ήταν χρήσιμο να προσυμφωνηθούν συγκεκριμένες ώρες και διάρκεια χρήσης του υπολογιστή, πάντα εφόσον το παιδί σας έχει ολοκληρώσει τις υπόλοιπες (σχολικές αλλά και κοινωνικές) υποχρεώσεις του. Ο υπολογιστής θα ήταν προτιμότερο να τοποθετηθεί σε κοινόχρηστο χώρο του σπιτιού (π.χ. σαλόνι), ώστε να μπορείτε να εποπτεύετε τη χρήση που πραγματοποιεί ο έφηβος. Κατευθύνετέ τον σε ωφέλιμες και συμμετοχικές «ιντερνετικές» δραστηριότητες (π.χ. να βρει στο διαδίκτυο μια συνταγή για το οικογενειακό τραπέζι, να βρει τη διαδρομή για την επόμενη οικογενειακή εξόρμηση, να διαλέξει μία ταινία για να παρακολουθήσετε όλοι μαζί ως οικογένεια). Τοποθετήστε φίλτρα σε σελίδες με επικίνδυνο περιεχόμενο, ώστε να προστατεύσετε τον έφηβό σας από έκθεση σε ακατάλληλο υλικό. Από την πλευρά σας ως γονείς, καλό θα ήταν να παρατηρήσετε τις δικές σας συνήθειες χρήσης του διαδικτύου και να τις προσαρμόσετε έτσι ώστε να αποτελούν πρότυπο προς μίμηση για τα παιδιά σας.

Τέλος, είναι σημαντικό να σκεφτείτε πως πίσω από τους κινδύνους του διαδικτύου βρίσκονται οι ανάγκες του εφήβου σας, π.χ. η ανάγκη για ρίσκο, για περιπέτεια, για αποδοχή και αίσθημα του ανήκειν. Είναι σημαντικό λοιπόν να προσφέρετε στον έφηβό σας τέτοιες ευκαιρίες στην πραγματική ζωή, μέσα από αθλήματα και δραστηριότητες, παρέες στις οποίες ο έφηβός σας νιώθει να ανήκει, καθώς και ένα υποστηρικτικό οικογενειακό δίκτυο στο οποίο μπορεί να βασιστεί. Με άλλα λόγια, η δημιουργία μιας ζωής με νόημα πέρα από την οθόνη του υπολογιστή, είναι ο κυριότερος προστατευτικός παράγοντας από τους διαδικτυακούς κινδύνους και την αλόγιστη χρήση του υπολογιστή.

Παπαδόπουλος Περικλής
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής CBT
Επιστημονικός Συνεργάτης Ι.Ψ.Σ.Υ