Οι «παρενέργειες» του αλκοόλ στη σχέση μας

Μία Γυναίκα 29 ετών, βρίσκεται σε σχέση 4 χρόνια και καλεί στη Συμβουλευτική Γραμμή. Ακούγεται ανήσυχη και τηλεφωνεί κρυφά από το συνομήλικο σύντροφό της, ο οποίος το τελευταίο έτος καταναλώνει σχεδόν καθημερινά, πλέον, μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Η γυναίκα έχει αγχωθεί πολύ, βλέποντας ότι αυτή του η συνήθεια έχει αρχίσει και τον επηρεάζει λειτουργικά, στην κοινωνικότητά του, στην δουλειά του, αλλά και στη σχέση τους, καθώς πια κυρίως συγκρούονται, με εκείνη να προσπαθεί να τον βοηθήσει, ενώ παράλληλα έχει αρχίσει να σκέφτεται τον χωρισμό.

Ο θυμός, η θλίψη και η απογοήτευση για το σύντροφο και για την εξέλιξη ή τον τερματισμό της σχέσης έχουν εγκατασταθεί μόνιμα στη σκέψη της γυναίκας, με την ίδια να μην μπορεί να κατανοήσει τι του συμβαίνει, αλλά και με στιγμές που μπορεί να ενοχοποιεί τον εαυτό της. Οδηγείται συνεχώς στη ματαίωση, καθώς εδώ και μήνες έχει μπει στη θέση του σωτήρα και προσπαθεί να σώσει το σύντροφό της.

Η κατάχρηση αλκοόλ δεν επιτρέπει στον άνδρα να σκεφτεί καθαρά και να συνειδητοποιήσει ότι μέρα με την μέρα καταστρέφει την υγεία του, διακινδυνεύει την εργασιακή του θέση, αλλά και τη σχέση του. Ακόμα κι αν υπάρχουν στιγμές διαύγειας, γεμίζει ενοχές, αισθάνεται αδύναμος και κατηγορεί τον εαυτό του, φαίνεται πως δεν μπορεί να το ελέγξει.

Η εξάρτηση από το αλκοόλ αναπτύσσεται ως αποτέλεσμα της μακροχρόνιας, συνεπούς και συχνής κατανάλωσης. Πρόκειται για μία χρόνια ασθένεια, της οποίας η εξέλιξη και οι εκδηλώσεις επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, όπως γενετικοί, ψυχοκοινωνικοί και περιβαλλοντικοί. Συχνά, το άτομο βρίσκεται σε άρνηση της κατάστασης και παρουσιάζει διαστρεβλωμένο τρόπο σκέψης, μεταβολές στη διάθεση και συμπεριφορά, με το αλκοόλ να «ρουφάει» όλη την ενέργεια και ζωή του ατόμου, αμελώντας κάθε σημαντική υποχρέωση και πτυχή της καθημερινότητας.

Σε κάθε περίπτωση εθισμού, οι επιπτώσεις αφορούν και τις διαπροσωπικές σχέσεις. Το ζευγάρι οδηγείται στην αποξένωση και διατάραξη, με συγκρούσεις και σταδιακή απώλεια της επικοινωνίας, ενώ τα περιστατικά επιθετικότητας είναι συχνά. Δυστυχώς, οι εξαρτήσεις έρχονται να «κουμπώσουν» σαν λύση σε άλλα προβλήματα, στην πραγματικότητα, όμως, μόνο επίλυση δεν φέρνουν.

Είναι σημαντικό οι σύντροφοι, μέσω της επικοινωνίας, να αφήνουν να εκφραστούν συναισθήματα και σκέψεις και να αντιμετωπίσουν από κοινού το οποιοδήποτε πρόβλημα απειλεί τη σχέση τους. Στόχος είναι το άτομο να κατανοήσει την κατάστασή του, την ευθύνη που φέρει γι’ αυτή και να περάσει στο συνειδητό πως η χρήση αλκοόλ του δημιουργεί πολύπλευρα προβλήματα.

Η οικογένεια ή το ζευγάρι που αντιμετωπίζει πρόβλημα με το αλκοόλ:

  • Δεν πρέπει να δικαιολογεί και να συγκαλύπτει
  • Οφείλει να επικοινωνήσει με το άτομο την κατάλληλη στιγμή, εκφράζοντας ανησυχία και ενδιαφέρον
  • Να ζητήσει τη βοήθεια ειδικού, τόσο για το άτομο, όσο και για όποιον αισθάνεται την ανάγκη να μιλήσει γι’ αυτό που συμβαίνει

Οι αλκοολικοί χρειάζονται τη στήριξη και βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας, που θα προτείνει και την κατάλληλη θεραπευτική πορεία, ώστε να βρεθεί και να αντιμετωπιστεί, η ουσιαστική αιτία που τον οδήγησε στην «λύση» του αλκοόλ ως μέσο ανακούφισης.

Δήμητρα Καρυοφύλλη
Κλινική Ψυχολόγος
Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.