Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού: Η γυναίκα γιορτάζει την υγεία της!

Από το 1985 ο Οκτώβριος καθιερώθηκε ως μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού, ενώ σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα!

Ο μαστός ετυμολογικά και ανατομικά μας δίνει τη σημασία του γαλακτοφόρου αδένα των θηλαστικών. Ιστορικά, οι γυναικείοι μαστοί «συγκίνησαν» την τέχνη, αφού ζωγράφοι, γλύπτες και ποιητές, τους χρησιμοποίησαν ως σύμβολο θηλυκότητας, ομορφιάς, μητρότητας που δίνει ζωή, αλλά και ως σεξουαλικό σύμβολο, πηγή απόλαυσης και ευχαρίστησης.

Υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα παρουσιάσει καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της, ενώ στην Ελλάδα αναφέρονται περίπου 7.772 νέες διαγνώσεις ανά έτος, αποτελώντας την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο σε γυναίκες. Ποιο, όμως, είναι το πιο δυνατό «όπλο» ενάντια στη νόσο; Οι μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας έχουν εξελιχθεί σημαντικά, ώστε να είναι δυνατή η ανίχνευση σε πρώιμο στάδιο, οπότε και οι πιθανότητες να αντιμετωπιστεί με επιτυχία αυξάνονται σημαντικά, αγγίζοντας έως και το 97%!

Πρώτη στάση, η ενημέρωση και δεύτερη η πρόληψη, δύο μηνύματα που αποτελούν δικαίωμα της γυναίκας από την εφηβική ακόμα ηλικία. Ο καρκίνος του μαστού προλαμβάνεται δευτερογενώς, δηλαδή με την έγκαιρη διάγνωση, ακόμη και πριν γίνει ψηλαφητός, μέσα από τον υπέρηχο μαστού για τις νεότερες γυναίκες άνω των 25 ετών και την μαστογραφία για τις άνω των 35, αλλά και πολύ νωρίτερα, εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό.

Ο τρόπος ζωής μας «ακολουθεί», μέσα από την αυτοφροντίδα, δηλαδή την υγιεινή διατροφή, τη σωματική άσκηση, την αποφυγή αλκοόλ, καπνού, τοξικών ουσιών, ορμονικών σκευασμάτων, της πολυφαρμακίας χωρίς ιατρική οδηγία και καθοδήγηση, καθώς βεβαίως και της παχυσαρκίας. Έτσι, λοιπόν, προσφέρουμε στον εαυτό μας μια καλύτερη υγεία, ψυχική και σωματική, «χρίζοντας» την πρόληψη μέθοδο θεραπείας, που μας δίνει, χωρίς ιατρική παρέμβαση, πολλά χρόνια καλής ποιότητας ζωής.

Ακόμα κι αν η νόσος μας χτυπήσει την πόρτα, λύση υπάρχει. Η σταθερή ψυχολογία, το υποστηρικτικό δίκτυο, μα πάνω απ’ όλα η ίδια της η δύναμη, θα την φέρουν πιο κοντά στην ίαση. Τι αισθάνεται μία γυναίκα που έρχεται αντιμέτωπη με τη διάγνωση; Η ανησυχία, ο φόβος για τη ζωή, ανασφάλεια και αβεβαιότητα για το αύριο, τα παιδιά που έχει ή που δεν πρόλαβε να κάνει μέχρι τη στιγμή της διάγνωσης, το «γιατί σε μένα;», έρχονται να κλονίσουν τον ψυχισμός της και να την ενσωματώσουν σε ένα σήμερα που δεν είχε φανταστεί.

Οι γυναίκες  που νόσησαν από καρκίνο του μαστού, βγήκαν πιο δυνατές, γέμισαν με αισιοδοξία για τη ζωή και αγάπη για το αύριο, τόσο του εαυτού τους, όσο και του περιβάλλοντός τους!

Δήμητρα Καρυοφύλλη, Κλινική Ψυχολόγος

Αγγελική Διδυμοπούλου, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια CBT

Περικλής Παπαδόπουλος, Κλινικός Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής CBT

Θάνος Ασκητής Ψυχίατρος – Σεξολόγος, Διευθυντής του Ι.Ψ.Σ.Υ.