Το στρες στο σύγχρονο τρόπο ζωής «ελκύει» τους περισσότερους ανθρώπους, αν όχι όλους. Ακόμη κι αν το σκεφτούμε, όπως και όντως είναι, σαν μία φυσική άμυνα του οργανισμού απέναντι σε ένα ερέθισμα, που μας βοηθά να αντιδράσουμε και να παραμείνουμε σε επιφυλακή, δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι μας επηρεάζει με διάφορους τρόπους. Ενώ, το άγχος συνήθως δημιουργείται όταν μέσα μας επικρατεί αίσθημα ανασφάλειας για το τι μπορεί να συμβεί και για το κατά πόσο μπορούμε να έχουμε τον έλεγχο σε μία προβλεπόμενη κατάσταση. Η εργασία αποτελεί πηγή στρες και άγχους; Κι αν ναι, επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή του άνδρα;
Ο άνδρας συναντάει το στρες, βιώνοντας ψυχικές συγκρούσεις, που προσδιορίζουν απαιτήσεις και στόχους της δικής του προσωπικής επιτυχίας. Η κοινωνική και επαγγελματική πλευρά για τον άνδρα είναι αρκετά σημαντική. Μάλιστα, η κοινωνία του σήμερα που η γυναίκα προχωρά δυναμικά σε κάθε της ρόλο, φέρνει τον άνδρα αντιμέτωπο με ανταγωνισμό και σύγκρουση να τα καταφέρει, ενισχύοντας το άγχος του και διαμορφώνοντας μία υψηλότερη προσδοκία να αποδείξει την ανδρική του υπόσταση, καθώς κοιτάει τη γυναίκα που του αρέσει και περιμένει να τον επιλέξει ή να τον απορρίψει.
Το στρες στη ζωή του άνδρα δύναται να επηρεάσει τη σεξουαλική του επιθυμία. Ο ψυχολογικός παράγοντας έρχεται να του ρίξει τη σεξουαλική απόδοση, να τον πανικοβάλλει με ένα ενδεχόμενο αιφνίδιο στυτικό πρόβλημα ή με κάποια άλλη σεξουαλική δυσκολία. Όπου αν αντιμετωπιστεί αρνητικά από τη στάση της συντρόφου και ο ίδιος εγκλωβιστεί στη σκέψη της αποτυχίας, ενδέχεται να λάβει διαστάσεις φαύλου κύκλου.
Συχνοί παράγοντες που προκαλούν στρες και άγχος στον άνδρα:
Το επαγγελματικό άγχος ως αποτέλεσμα της αυξημένης ανασφάλειας για την επαγγελματική του πορεία, συναντά τον άνδρα από τα πρώτα βήματα της ενήλικης ζωής του, που αρχίζει να εισπράττει πιέσεις από τον περίγυρο. Ενώ, ερευνητικά δεδομένα καταδεικνύουν την ανεργία ως σοβαρότατο πρόβλημα, που κλονίζει την ψυχική του υγεία και τον φέρνει συχνά κοντά σε συμπτώματα κατάθλιψης.
Επιπλέον, άνδρες με θέσεις υψηλών απαιτήσεων, που βιώνουν καθημερινό επαναλαμβανόμενο στρες, συναντούν αυξημένα ποσοστά προβλημάτων γονιμότητας. Ολοένα και περισσότερες έρευνες έχουν δείξει πως το στρες επηρεάζει τη γονιμότητα, τόσο στον άνδρα, όσο και στη γυναίκα, μέσω μιας σειράς μεταβολών, που μπορούν να επηρεάσουν τη διαδικασία της σπερματογένεσης και της ωορρηξίας, αντίστοιχα.
Ιδιαίτερα το εργασιακό άγχος αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο, που παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις, αφού αφορά σχεδόν όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από τον επαγγελματικό κλάδο στον οποίο εντάσσονται.
Η διαχείριση του άγχους αποτελεί ένα από τα πιο συχνά αιτήματα στον τομέα της ψυχοθεραπείας, που όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί, όταν το άτομο συνειδητοποιήσει τις επιπτώσεις που υφίσταται και το γεγονός ότι μόνο το ίδιο μπορεί να προσδοκά την προσωπική αλλαγή, όχι αναμένοντας παθητικά από τους εξωτερικούς παράγοντες να τροποποιηθούν.
Δήμητρα Καρυοφύλλη
Κλινική Ψυχολόγος
Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.