Παιδικός αυνανισμός

Κοινοποιήση:

Οι γονείς συχνά εκπλήσσονται με την πρώιμη έναρξη του αυνανισμού στο παιδί τους και καταλήγουν να αναρωτιούνται αν αυτό αποτελεί μια φυσιολογική διαδικασία ή εάν είναι ένδειξη για κάποιο συμπεριφορικό ή άλλο πρόβλημα. Έρευνες δείχνουν ότι περίπου το 1/3 των παιδιών ανακαλύπτουν τον αυνανισμό γύρω στα 2 χρόνια περίπου, σε μια προσπάθεια να εξερευνήσουν και να μάθουν το σώμα τους. Ο αυνανισμός αυτός δεν συνοδεύεται από φαντασιώσεις, απλά επαναλαμβάνεται γιατί παρέχει ευχαρίστηση στο παιδί. Κατά τη διάρκεια του αυνανισμού, τα παιδιά συνηθίζουν να τρίβουν τα γεννητικά τους όργανα, να παίζουν με αυτά ή να δημιουργούν ερεθισμό μέσω της τριβής με κάποιο αντικείμενο.

Πόσο συχνά συμβαίνει;

Η συχνότητα αυτής της συμπεριφοράς ποικίλει. Κάποια παιδιά μπορεί να αυνανίζονται αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ άλλα, μία φορά την εβδομάδα ή ακόμη αραιότερα. Συνήθως τα παιδιά επιζητούν τον αυνανισμό σε καταστάσεις που τους προκαλούν εξάντληση π.χ. όταν νυστάζουν, βαριούνται ή νιώθουν αγχωμένα.

Μπορεί η κατάσταση στο σπίτι να συμβάλλει στην εμφάνισή του;

Ναι, φαίνεται πως οι περιβαλλοντικές καταστάσεις αλλά και οι σχέσεις των μελών της οικογένειας ασκούν κάποια επιρροή στη συχνότητα ή την εμφάνιση της συμπεριφοράς αυτής. Έτσι δεν είναι καθόλου σπάνιο τα παιδιά να υιοθετούν αυνανιστικές συνήθειες κάθε φορά που υπάρχει μια σύγκρουση στο σπίτι ή μια αλλαγή που μπορεί να τους φέρει ανησυχία ή να τα κάνει να νιώσουν λυπημένα. Για παράδειγμα, ο ερχομός ενός ακόμη μικρού μέλους είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας για το παιδί το οποίο μπορεί να ανακουφιστεί ή να τραβήξει την προσοχή μέσω του αυνανισμού. Η τιμωρία και η επίπληξη από τους γονείς αποτελούν ακόμη ένα λόγο για να συνεχίσουν ή να εντείνουν τον αυνανισμό.

Είναι γεγονός ότι από τη στιγμή που το παιδί θα ανακαλύψει την ικανοποίηση που μπορεί να του προσφέρει αυτή η πράξη, ακόμη και αν δεν καταλαβαίνει επί της ουσίας τι είναι αυτό που ακριβώς κάνει, είναι σχεδόν σπάνιο να το σταματήσει αμέσως. Σε γενικές γραμμές μπορεί να χρησιμοποιεί τον αυνανισμό περιστασιακά ως μέσο χαλάρωσης ενώ μετά την ηλικία των 5 ή 6 ετών αρχίζει να κατανοεί κάποιους βασικούς κοινωνικούς κανόνες και κρατά αυτή την πράξη για τον εαυτό του περιορίζοντάς την στον προσωπικό του χώρο.

Ο αυνανισμός αποτελεί μια υγιή διαδικασία που συνεχίζεται από την βρεφική-νηπιακή στην παιδική ηλικία και κορυγώνεται στην εφηβική περίοδο, όπου πλέον γίνεται συνειδητά , ως τρόπος κάλυψης μιας βιολογικής ορμής αλλά και ως φυσική απόρροια της διαδικασίας ανάπτυξης του σώματος. Μέσα από τον αυνανισμό θα βοηθηθεί ο «περίεργος» έφηβος στο να αναπτύξει την σεξουαλικότητά του με ομαλό τρόπο, έτσι ώστε να οδηγηθεί στο άνοιγμα της σεξουαλικής του ζωής, την οποία θα μοιραστεί εφόσον είναι ώριμος σεξουαλικά και βιολογικά, με τον σύντροφο που επιθυμεί.
Ένας ευρύτερος μύθος που επικρατεί είναι ότι ο αυνανισμός μπορεί να προκαλέσει ψυχικό τραύμα ή σωματική βλάβη στο παιδί. Στην πραγματικότητα όμως οφείλει να αντιμετωπίζεται ως μια φυσιολογική διαδικασία άρρηκτα συνδεδεμένη με την ομαλή πορεία της ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης του ατόμου. Η πλειοψηφία των γονέων στη θέα του αυνανισμού του παιδιού τους αντιδρούν φωνάζοντας, μαλώνοντάς το και ζητώντας επίμονα να σταματήσει. Η υπερβολική αυτή αντίδραση είναι πιθανόν να δημιουργήσει αναστάτωση, ενοχές και σύγχυση στο παιδί για την σεξουαλικότητα του.
Ένα πρώτο βήμα που θα βοηθούσε και τις δύο πλευρές αμφότερα, θα ήταν η κατανόηση του φαινομένου του αυνανισμού από τη μεριά των γονέων και η αποδοχή του ως κάτι άκρως φυσιολογικό. Η υιοθέτηση μιας ρεαλιστικής οπτικής, ότι δηλαδή το παιδί έχει ανακαλύψει κάτι που του δίνει ευχαρίστηση και θα συνεχίσει να το κάνει, θα μπορούσε να μετριάσει τις εντάσεις στο σπίτι. Παρόλα αυτά, το παιδί θα πρέπει να οριοθετηθεί σχετικά με το που είναι επιτρεπτό να αυνανίζεται. Τα νήπια κάτω των 4 ετών δεν έχουν επίγνωση της πράξης, οπότε οι γονείς πρέπει να τα ενημερώσουν ότι ο αυνανισμός είναι κάτι που αφορά την προσωπική τους ζωή και πρέπει να γίνεται στον ιδιωτικό τους χώρο όταν δεν είναι παρών κανείς.. Τα παιδιά 4 ή 5 ετών μπορούν να κατανοήσουν τι αντίκτυπο έχει η πράξη τους στους άλλους και ότι ο ερεθισμός ή το άγγιγμα των γεννητικών οργάνων δεν μπορεί να γίνεται σε κοινή θέα ή σε δημόσιο χώρο. Τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας συνηθίζουν να αυνανίζονται αποκλειστικά στον προσωπικό τους χώρο. Εφόσον το παιδί περιορίσει την αυνανιστική συνήθεια στο δωμάτιο του ή σε χώρους που είναι μόνο του, οι γονείς οφείλουν να δείξουν σεβασμό στην ιδιωτικότητα του, περιορίζοντας την ανάγκη τους για επαναλαμβανόμενο έλεγχο.
Οι γονείς μπορούν να αγνοήσουν ενδεχομένως τον αυνανισμό όταν συμβαίνει στο κρεβάτι ή στο δωμάτιο του παιδιού αλλά όταν παρατηρείται κατά τη διάρκεια της ημέρας ένας τρόπος να ελέγξουν την συνήθεια θα ήταν να του αποσπάσουν την προσοχή. Μόλις αντιληφθούν ότι το παιδί αυνανίζεται θα μπορούσαν να το φωνάξουν ώστε να κάνουν μαζί μια δραστηριότητα που του δίνει χαρά ή να του δώσουν ένα παιχνίδι που προτιμά. Στο ίδιο πλαίσιο θα μπορούσε να κινηθεί και ο/η εκπαιδευτικός εάν αυνανισμός λαμβάνει χώρα και στο σχολικό χώρο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ