Το διαδίκτυο αποτελεί σήμερα ένα μεγάλο κεφάλαιο στις ζωές όλων μας. Σε ένα πρώτο επίπεδο, μας ενημερώνει και μας βοηθάει να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί και ανταγωνιστικοί στη δουλειά μας, μεταφέροντάς μας πληροφορίες και γνώσεις. Παράλληλα, ενισχύει την κοινωνικότητά μας, συνδέοντάς μας με παλιούς και νέους φίλους μέσα από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι, που έχουν καταφέρει να ερωτευτούν και να βρουν μέσω αυτού «το άλλο τους μισό». Το διαδίκτυο λοιπόν, φαίνεται, ότι εκ πρώτης όψεως μπορεί να συμβάλλει στην εξέλιξη της προσωπικότητάς μας μέσα από τις απεριόριστες δυνατότητες που μας προσφέρει.
Από αυτή τη συζήτηση ωστόσο, δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι επικριτές του συγκεκριμένου μέσου, οι οποίοι ισχυρίζονται, ότι το διαδίκτυο όχι μόνο δεν μας ευεργετεί, αλλά αντιθέτως, μας προσδίδει μία αίσθηση γενικευμένου στρες, καθώς υπερφορτώνει τον εγκέφαλό μας με πληροφορίες, που δεν προλαβαίνουμε να επεξεργαστούμε. Συγχρόνως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που συχνά «παγιδεύονται» στα ιδανικά και στις υποσυνείδητες προσδοκίες, που καλλιεργεί ο ψηφιακός κόσμος, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην κοινωνικοποιούνται, αλλά να απομονώνονται όλο και πιο πολύ από αγαπημένα πρόσωπα και φίλους, υπό το φόβο των προσωπικών ελλειμμάτων και της αναξιότητας. Όπως και κάθε νόμισμα λοιπόν, έτσι και το διαδίκτυο έχει δύο όψεις.
Το φλερτ, είτε μέσω της περιπλάνησης και του σχολιασμού των φωτογραφιών είτε μέσω των συνομιλιών, είναι ίσως η πιο διαδεδομένη δραστηριότητα μεταξύ των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ο άνθρωπος έρχεται σε επαφή με νέα πρόσωπα και καταστάσεις, που του δημιουργούν έναν αέρα «ανανέωσης» και που στην πραγματικότητα δεν προλαβαίνει ή δεν καταφέρνει για διαφόρους λόγους να τα εντάξει στην καθημερινότητά του. Και το ερώτημα εδώ είναι, κατά πόσο απειλείται η αληθινή ερωτική σχέση ενός ατόμου από τις δραστηριότητες αυτές; Συνιστά η αλληλεπίδραση με τρίτα πρόσωπα μέσω του ίντερνετ μία μορφή απιστίας ή όχι;
Οι ειδικοί στο πεδίο των διαπροσωπικών σχέσεων πρόσφατα κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι οι χρήστες που αλληλεπιδρούν τακτικά με τρίτα πρόσωπα μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο όχι μόνο για να προκαλέσουν προστριβές και συγκρούσεις στο εσωτερικό της σχέσης τους, αλλά και για να απιστήσουν ή ακόμη και για να πάρουν διαζύγιο. Μάλιστα, ένα μεγάλο ποσοστό απατημένων συζύγων στην Αμερική, έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν τα αδιάσειστα ερωτικά στοιχεία από τους προσωπικούς ιντερνετικούς λογαριασμούς των συντρόφων τους, με σκοπό να τους ενοχοποιήσουν και να λάβουν διαφόρων ειδών αποζημιώσεις.
Η αλήθεια είναι, ότι η σκόπιμη απόκρυψη πληροφοριών από τον πρωτογενή σύντροφο ή ακόμα και η δημιουργία μίας πλατωνικής ρομαντικής σχέσης στο διαδίκτυο, μπορούν να οδηγήσουν το άτομο, συνειδητά ή μη, στη δημιουργία μίας παράλληλης «ψηφιακής» ζωής και να διαταράξουν σε σημαντικό βαθμό την πραγματική σχέση του. Ενδεικτικό σημάδι είναι ο χρόνος που καταναλώνει κάποιος σε αυτά τα μέσα. Μερικοί άνθρωποι, ξυπνούν ακόμα και κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, προκειμένου να ελέγξουν τις ειδοποιήσεις στο κινητό τους, και κάπως έτσι, αρχίζουν να δημιουργούν μία σχέση εξάρτησης όχι μόνο με τα μέσα, αλλά και με τους ανθρώπους πίσω από αυτά. Επίσης, ο τρόπος με τον οποίο αντιδρά κάποιος, όταν επιδέχεται σχετικές παρατηρήσεις, είναι αξιοσημείωτος. Κάποιοι γίνονται πολύ κτητικοί με τις «έξυπνες» συσκευές τους και αρχίζουν να βάζουν κωδικούς ασφαλείας ή να τις κρύβουν, προκειμένου να μην είναι πλέον προσβάσιμες σε κανέναν.
Μπορεί πράγματι οι νέες τεχνολογίες να ευνοούν το εξωσυζυγικό φλερτ και την απιστία. Όμως, θα πρέπει να τονίσουμε, ότι τα προαναφερόμενα μέσα δεν αρκούν από μόνα τους για να οδηγήσουν σε τελική αποσύνθεση ενός ζευγαριού, εάν αυτό δεν αντιμετωπίζει από πριν ανεπίλυτα προβλήματα, που απλώς το διαδίκτυο «ξεσκέπασε». Οι λόγοι που οδηγούν κάποιον στην απιστία μπορεί να είναι πολλοί, με πρώτους και καλύτερους, τη ρουτίνα και τη μέτρια συναισθηματική και σεξουαλική ικανοποίηση, που εισπράττει κάποιος από την υπάρχουσα σχέση του. Στη συνέχεια, ακολουθούν, η παραμέληση της εικόνας του / της συντρόφου, η ανάγκη για επιβεβαίωση από ένα τρίτο πρόσωπο (κυρίως στη μέση ηλικία), και η σοβαρή διαταραχή της επικοινωνίας ανάμεσα στο ζευγάρι.
Η απιστία, ακόμα και όταν περιορίζεται στο χώρο του διαδικτύου, χωρίς να εμπεριέχει το στοιχείο της σωματικής σεξουαλικής επαφής, μπορεί να επιφέρει αρνητικές συνέπειες στη σχέση του ζευγαριού. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η απιστία μπορεί να λειτουργήσει και «ανανεωτικά» για ένα ζευγάρι, αναζωπυρώνοντας το ερωτικό του ενδιαφέρον και απεγκλωβίζοντας το από τον εφησυχασμό της καθημερινότητας. Είναι το «καμπανάκι», που μπορεί να βοηθήσει το ζευγάρι να επαναπροσδιορίσει πράγματι το νόημα και τα «θέλω» της σχέσης του.
Ας θυμηθεί λοιπόν ο καθένας από εμάς, πως είναι να φροντίζει πραγματικά τον εαυτό του και τον άνθρωπο που έχει δίπλα του, χωρίς να εγκλωβίζεται σε ψηφιακές πραγματικότητες, που μοιάζουν ιδανικές.
Η αλήθεια είναι αυτό που ζούμε εγώ κι εσύ. Άσε το κινητό και το tablet στην άκρη και έλα να δημιουργήσουμε μαζί αναμνήσεις και εμπειρίες, που θα μας συντροφεύουν στο υπόλοιπο της ζωής μας… η οποία είναι μία και μοναδική!
Θάνος Ε. Ασκητής