Είναι τα γεννητικά μου όργανα φυσιολογικά;

Μία από τις βασικότερες ερωτήσεις που οφείλουμε να κάνουμε σε ένα άτομο που έρχεται να μας μιλήσει για κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα είναι το πώς αισθάνεται με το σώμα του και κατ’ επέκταση με τα γεννητικά του όργανα.

Η αντίληψη για τα γεννητικά μας όργανα και το στήθος μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική μας λειτουργία,  απόδοση και συνολική ποιότητα ζωής. Τόσο ο άνδρας, όσο και η γυναίκα που δεν αισθάνονται ικανοποιημένοι με το σώμα και τα γεννητικά τους όργανα μπορεί να αποφεύγουν ορισμένες σεξουαλικές δραστηριότητες, αισθανόμενοι ντροπή, αλλά και βάζοντας τον εαυτό τους σε μία συνεχή «εσωτερική πάλη», με έντονες σκέψεις σύγκρισης.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι, όσο περνούν τα χρόνια, αναζητούν ευκολότερα αισθητικές επεμβάσεις, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η δυσαρέσκεια μπορεί να παραμείνει ακόμα και μετά τις αλλαγές.

Πλήθος ερευνών έχει μελετήσει τη σεξουαλική λειτουργία σε σχέση με την εικόνα σώματος και γεννητικών οργάνων, ωστόσο τι θεωρείται «φυσιολογικό»;

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sexual Medicine εξέτασε τις απόψεις του κοινού (649 άτομα, 72,1% γυναίκες) σχετικά με το τι είναι φυσιολογικό για την εμφάνιση των ανδρικών και γυναικείων γεννητικών οργάνων και άλλους παράγοντες που σχετίζονται με τη σεξουαλική λειτουργία.

Από τα αποτελέσματα, αξίζει να αναφερθεί ότι η πλειοψηφία θεωρούσε ότι το φυσιολογικό μέγεθος πέους σε στύση είναι 10-15 εκατοστά και ότι το μέγεθος του στήθους είναι κατά μέσο όρο ένα μέγεθος στηθόδεσμου C. Οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να θεωρούν τα γεννητικά τους όργανα φυσιολογικά, σε σύγκριση με τους άνδρες, κάτι που μπορεί να εξηγηθεί και αποδοθεί στην πολιτισμική έμφαση στο μέγεθος του πέους. Επιπλέον, πολλοί άνδρες υπερεκτίμησαν τη διάρκεια των γυναικείων οργασμών. Η υψηλή ικανοποίηση ως προς τα γεννητικά όργανα σχετίστηκε με πιο συχνή σεξουαλική δραστηριότητα (1-3 φορές την εβδομάδα) και χαμηλότερο στρες.

Οι αντιλήψεις για τα γεννητικά όργανα και η σεξουαλική ικανοποίηση επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, όπως η έκθεση στα μέσα ενημέρωσης, πρότυπα, πολιτισμικοί κανόνες, ταμπού, πεποιθήσεις, μύθοι για το σεξ, πορνογραφικό υλικό κ.α. Ο τρόπος να μειωθεί το φαινόμενο που μας φέρνει συνεχώς σε μία θέση κατωτερότητας και σύγκρισης με εξιδανικευμένες εικόνες και διαστρεβλωμένες αντιλήψεις είναι η σωστή, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση – εκπαίδευση, για το σώμα, την ανατομία, την λειτουργία του και πολύ περισσότερο την διατήρηση της υγείας του.

Δήμητρα Καρυοφύλλη
Κλινική Ψυχολόγος
Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.