Η θάλασσα ως «φάρμακο» για την υγεία!

Μια ευρέως χρησιμοποιούμενη και εξαιρετικά αποτελεσματική μορφή θεραπείας για προβλήματα που αφορούν τόσο την ψυχική, όσο και τη σωματική μας υγεία είναι η σωματική δραστηριότητα. Για παράδειγμα, η αερόβια άσκηση έχει μεγάλη αντικαταθλιπτική δράση, σε σύγκριση με θεραπείες που δεν περιλαμβάνουν άσκηση! Ο Iπποκράτης ήταν ο πρώτος που ασχολήθηκε με τις θεραπευτικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού. Η τρέχουσα βιβλιογραφία δηλώνει πως η άσκηση στο νερό προσφέρει πολλά φυσιολογικά οφέλη, όπως η μείωση του πόνου στις αρθρώσεις, βελτίωση της κινητικότητας των αρθρώσεων και της καρδιαγγειακής υγείας. Επιπλέον έρευνα έχει δείξει ότι σε άτομα με ινομυαλγία που ακολούθησαν πρόγραμμα κολύμβησης 12 εβδομάδων, ο πόνος βελτιώθηκε σημαντικά.

Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν πως η θάλασσα είναι το καταφύγιό τους από τα καθημερινά προβλήματα, ένα μέρος που προσφέρει ασφάλεια, αποφόρτιση, ηρεμία και σύνδεση με τον εαυτό.

Οι αισθήσεις μας μπροστά στο απέραντο γαλάζιο:

Το να ακούμε, να μυρίζουμε και να κοιτάμε τη θάλασσα ανεβάζει τη διάθεσή μας, καθώς σε βιολογικό επίπεδο, αυτό το οπτικοακουστικό ερέθισμα διεγείρει το παρασυμπαθητικό νευρικό μας σύστημα, που μας βοηθά να νιώσουμε ήρεμοι και χαλαροί. Επιπλέον, το άγγιγμα της άμμου με τα χέρια ή τα πόδια μας παρέχει μια αίσθηση ευεξίας, καθώς τείνουμε να συνδέουμε την παραλία με την αρμονία και τη γαλήνη.

Ακούστε τα κύματα της θάλασσας, το γέλιο των άλλων, αισθανθείτε το αεράκι, το νερό και τον ήλιο στο δέρμα σας. Θαυμάστε τη θέα της παραλίας, όπου το νερό της θάλασσας συναντά το γαλάζιο του ουρανού. Το βλέμμα στο γαλάζιο νερό και τον ορίζοντα μπορεί να προκαλέσει μια ημι-διαλογιστική κατάσταση, ένα επίπεδο δηλαδή συγκέντρωσης που επιτυγχάνεται με τη βαθιά χαλάρωση. Οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας πολλές φορές βασίζονται σε ένα περιβάλλον παραλίας και έχοντας δει την αποτελεσματικότητά τους στο άγχος και την κατάθλιψη, γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε τη συγκεκριμένη τεχνική στις διακοπές μας, αλλά και με κάθε ευκαιρία που μας δίνεται να συνδεθούμε με τον εαυτό μας και να αποφορτιστούμε προάγοντας τη συνολική συναισθηματική μας ευεξία.

Σας ευχόμαστε καλές διακοπές!

Δήμητρα Καρυοφύλλη
Κλινική Ψυχολόγος
Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.