Τα μέτρα πρόληψης για το άνοιγμα των οίκων ανοχής

Κοινοποιήση:

Διαβάζοντας τις οδηγίες που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ε.Ο.Δ.Υ για τις παρεχόμενες σεξουαλικές υπηρεσίες, που περικλείονται μέσα σε 10 μέτρα πρόληψης, θα ήθελα να σχολιάσω τα εξής :

1) Τα μέτρα δείχνουν να είναι καλά μελετημένα και σοβαρά ως προς την διατύπωσή τους, ως προς τα απαιτούμενα μέτρα προφύλαξης του πελάτη αλλά και των εργαζομένων που παρέχουν τις σεξουαλικές υπηρεσίες στην διάρκεια της επαφής τους.

2) Ενώ τα μέτρα πρόληψης δείχνουν μια ισχυρή λογική προφύλαξης, η διαδικασία της εφαρμογής και της λειτουργίας της ίδιας της σεξουαλικής πράξης προβάλλεται αρκετά δύσκολη έως ανέφικτη στην ρεαλιστική εικόνα της σεξουαλικής εμπλοκής. Γιατί τα μεν μέτρα στηρίζονται στην ορθή λογική, η σεξουαλική επαφή ,όμως, κατα βάση στηρίζεται στην παρόρμηση της ηδονής και στην επιθετική σεξουαλική συμπεριφορά που προκαλεί η ίδια η σεξουαλική ένταση, "ξεχνώντας" τη λογική των μέτρων και ασφαλώς την απόλυτη και αναλυτική εφαρμογή τους.

3) Πόσο λοιπόν εφαρμόσιμο είναι ένα πρόγραμμα μέτρων, σε δύο ανθρώπους που εμπλέκονται σωματικά γυμνοί και μάλιστα έναντι αμοιβής, όπου ο πελάτης ζητάει τη σεξουαλική του ικανοποίηση, περνώντας ,ενδεχομένως, τα όρια των μέτρων προφύλαξης; Μήπως έτσι, αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης και των δύο εμπλεκομένων;

4) Αναμφίβολα, αγωνία θα προκληθεί και για τα εκδιδόμενα άτομα, τα οποία θα είναι σοβαρά εκτεθειμένα στους ανυπάκοους, απερίσκεπτους και παρορμητικούς πελάτες (δεν θα είναι λίγοι αυτοί) που στα 15 λεπτά της νόμιμης σεξουαλικής τους επίσκεψης, θα έχουν ως μοναδικό σκοπό την κορύφωσή τους. Μάλιστα, η οριοθέτηση του χρόνου, που είναι μεν σωστή ως μέτρο προφύλαξης, θα δημιουργήσει αυξημένο άγχος επίδοσης, άρα και σπασμωδικότητα στην ίδια τη σεξουαλική διαδικασία, αφήνοντας στο περιθώριο τη σκέψη "της τήρησης των μέτρων".

Άρα, θεωρώ τα μέτρα ως καλώς οριοθετημένα, πιστεύω όμως ότι οι εφαρμογές τους με σκοπό την πρόληψη δεν θα είναι λειτουργικές, αφήνοντας "ανοιχτή την πόρτα της μόλυνσης..."


Θάνος Ασκητής
Ψυχίατρος Σεξολόγος
Καθηγητής Ψυχιατρικής EUC

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ