Διαταραχές Προσωπικότητας και Σεξουαλικότητα

Ως προσωπικότητα, ορίζεται το σύνολο των πνευματικών, συναισθηματικών χαρακτηριστικών καθώς και ο τρόπος συμπεριφοράς ενός ατόμου. Επίσης, η προσωπικότητα περιλαμβάνει στοιχεία όπως η ιδιοσυγκρασία, ο χαρακτήρας και η συγκινησιακή διάθεση που διαμορφώνονται, βάσει της αλληλεπίδρασης μεταξύ γονιδιακών και κοινωνικών επιρροών. Όλοι οι άνθρωποι διαθέτουν μια προσωπικότητα και αυτή είναι μοναδική.

Όταν όμως, η προσωπικότητα εμπλέκεται σε ένα δυσλειτουργικό τρόπο σκέψης-συναισθήματος και σε μια συμπεριφορά που «υπερβάλλει», γίνεται λόγος για μια προνοσηρή κατάσταση και διαταραχή, χωρίς εμφανή συμπτωματολογία. Το άτομο που πάσχει από διαταραχή προσωπικότητας δυσλειτουργεί, δεν νοσεί. Στην περίπτωση που υπάρχει εμφανής ψυχική συμπτωματολογία, τότε μόνο κάνουμε λόγο για ψυχοπαθολογία, εγκαταλείποντας το φάσμα της διαταραχής.

Τα άτομα με διαγνωσμένη διαταραχή προσωπικότητας, χαρακτηρίζονται από δυσπροσαρμοστικότητα και ακαμψία, τόσο στη σκέψη και στις πεποιθήσεις τους, όσο και στη συμπεριφορά τους. Τα στοιχεία αυτά φαίνεται να πυροδοτούνται κάτω από καταστάσεις με έντονο στρες. Οι τρεις βασικές διαστάσεις που πλήττονται είναι η αγάπη, η εργασία και η ψυχαγωγία και συνήθως συνοδεύονται από βία, αντικοινωνική συμπεριφορά, κατάθλιψη, έντονο άγχος και βραχέα/παροδικά ψυχωτικά επεισόδια..

  • Συνοπτικά όλες οι κατηγορίες των διαταραχών της προσωπικότητας εμφανίζουν κοινά χαρακτηριστικά:
  • δυσλειτουργικός τρόπος σκέψης και συναισθηματικών αντιδράσεων,
  • προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις
  • προβληματική διαχείριση παρορμήσεων.

Για οποιοδήποτε πρόβλημα σας απασχολεί,
μη διστάζετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.