Εγκυμοσύνη, θηλασμός και λοχεία

Κοινοποιήση:

Η γυναίκα μετά την εγκυμοσύνη, κατά τη λοχεία έχει κυρίως ταραγμένη ψυχολογία και αλλαγμένο σώμα. Αυτά τα στοιχεία έχουν ποικίλες μεταπτώσεις σε κάθε νέα μητέρα. Η επιλόχειος κατάθλιψη για παράδειγμα, είναι μία πραγματικότητα που λίγες νέες μητέρες αντιλαμβάνονται πως βιώνουν και αναζητούν βοήθεια. Βασικό και απαραίτητο είναι η γυναίκα να αφουγκράζεται και να σέβεται το σώμα και τις ανάγκες της.

Πλέον η προσοχή και τα συναισθήματά της έχουν ως παραλήπτη το βρέφος και όχι τόσο τον σύντροφο όπως στο παρελθόν. Υπάρχει πλέον αλλαγή στη σχέση του ζευγαριού, ο σύντροφος δεν έχει πια τον πρωταγωνιστικό ρόλο και η σεξουαλική επαφή περνά πια σε δεύτερη μοίρα στο μυαλό των περισσότερων νέων μαμάδων. Ανασφάλεια για την κατάσταση στην οποία είναι το σώμα μετά την εγκυμοσύνη, άγχος για το μωρό και κούραση, είναι από τους βασικότερους παράγοντες που δεν επιτρέπουν σε μία νέα μητέρα να βάλει και πάλι στο πρόγραμμά της το σεξ.

Η μειωμένη ερωτική διάθεση είναι ένα αποτέλεσμα της σωματικής εξάντλησης και της πεσμένης αυτοπεποίθησής της. Η νέα μητέρα ταλαιπωρείται και είναι συχνά άυπνη στην προσπάθειά της να είναι πάντα σε ετοιμότητα για τις ανάγκες του μωρού της όπως για παράδειγμα τον θηλασμό. Οι αλλαγές στο σώμα της (ραγάδες, χαλάρωση, πεσμένο στήθος) την κάνουν να μην νιώθει άνετα με αυτό και να αμφισβητεί το πόσο ελκυστική μπορεί να είναι πλέον για τον σύντροφό της. Είναι όμως γεγονός πως οι άνδρες θέλγονται από τις συντρόφους-μαμάδες. Τις θαυμάζουν ιδιαίτερα που έφεραν στον κόσμο μία ζωή και τις κοιτάζουν με σεβασμό και αγάπη όταν θηλάζουν.

Η ψυχολογική κατάσταση της νέας μητέρας είναι ιδιαίτερα συγχυσμένη. Από τη μία είναι ιδιαίτερα χαρούμενη και περήφανη που έχει γίνει μητέρα και έχει φέρει ένα παιδί στον κόσμο. Από την άλλη όμως, η μητρότητα την κάνει ανασφαλή και δεν είναι σίγουρη για την ορθότητα των επιλογών της που πλέον θα έχουν άμεση σχέση με το μωρό της. Είναι ευσυγκίνητη, μελαγχολική και ανησυχεί γιατί πρέπει να είναι και μητέρα και σύντροφος και ερωμένη και σκέφτεται «Τα κάνω όλα σωστά;». Χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί στο νέο της πρόγραμμα ως μητέρα. Το μωρό χρειάζεται διαρκώς να είναι σε επαφή μαζί της και για αυτό πολλές φορές, όταν πλέον καταφέρει να μείνει λίγο μόνη της, ίσως να χρειάζεται να είναι πραγματικά μόνη και ο σύντροφος μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.

Ο θηλασμός είναι μία διαδικασία που επιφέρει πολλές εναλλαγές στις ορμόνες της νέας μητέρας που έμμεσα επηρεάζουν την σεξουαλική της επιθυμία. Η απελευθέρωση προλακτίνης μέσω του θηλασμού και η μείωση των οιστρογόνων, προκαλούν ξηρότητα στον κόλπο που μπορεί να κάνει την διείσδυση επώδυνη. Υπάρχουν λιπαντικά και έλαια που μπορείτε να προμηθευτεί για να σας βοηθήσουν στις πρώτες δύσκολες επαφές. Επίσης, πρακτικά, κατά την επαφή υπάρχει το ενδεχόμενο να κυλήσει γάλα από το στήθος σας. Για αυτό μπορείτε πριν την επαφή να έχετε ταΐσει το μωρό σας ή να έχετε αδειάσει το γάλα.

Είναι όμως γεγονός πως η επαφή μετά τον τοκετό έχει θεωρηθεί η 2η «1η φορά» του ζευγαριού και για αυτό είναι ιδιαίτερης σημασίας και για τους δύο.

Κατά τους γυναικολόγους, χρειάζονται περίπου 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό ώστε να μπορεί να έχει ξανά σεξουαλική ζωή η μητέρα. Νέες έρευνες αποδεικνύουν επίσης πως το σεξ βοηθάει να επανέλθει η μήτρα πιο σύντομα στην φυσιολογική της κατάσταση. Μία γυναίκα μετά τον τοκετό δεν πρέπει να περιμένει πόνο κατά την επαφή εκτός κι αν υπάρχει τομή στο περίνεο που μπορεί να κάνει την διείσδυση επώδυνη. Και πάλι όμως, σε διάστημα 5 εβδομάδων αυτή η τομή θα έχει επουλωθεί. Η επιλογή καισαρικής τομής για την αποφυγή αυτής της «διακοπής» των ερωτικών συνευρέσεων, δεν είναι πάντα η σωστή επιλογή. Αν και στις Η.Π.Α. διαφημίζεται ως ο «σωτήρας» της σεξουαλικής ζωής των νέων γονιών, η καισαρική τομή μπορεί να κάνει ακόμη και 1 χρόνο για να επουλωθεί ενώ ο κόλπος επανέρχεται πολύ πιο γρήγορα.

Είναι γεγονός πως η λοχεία είναι περίοδος ιδιαίτερη και σημαντική για κάθε γυναίκα. Για να μπορέσετε να την περάσετε με επιτυχία είναι αναγκαίο να αφουγκράζεστε τις επιθυμίες και τις ανάγκες σας. Έχετε στο μυαλό σας πως ο σύντροφός σας έχει όση ανάγκη τον έχετε και εσείς για να εκτελέσει τον νέο του ρόλου επιτυχώς. Αφήστε λοιπόν το σώμα σας να σας εκφράσει τις ανάγκες του και, χωρίς πίεση ή βιασύνη, ικανοποιήστε. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσετε να φέρετε εις πέρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τόσο τον μητρικό σας ρόλο όσο και τον ρόλο της συντρόφου και της ερωμένης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ